Tillerson brengt verrassingsbezoek aan Afghanistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft vandaag een verrassingbezoek gebracht aan Afghanistan. Hij had er een kort onderhoud met president Ashraf Ghani, over de nieuwe Amerikaanse strategie in de strijd tegen de taliban.

Tillerson en Ghani ontmoetten elkaar ongeveer een uur lang, op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Bagram, zo'n 50 kilometer ten noorden van Kaboel. Aanleiding van de ontmoeting was het nieuwe Amerikaanse beleid in Zuid-Azië, dat Tillerson uit de doeken kwam doen. De overwinning op de taliban in Afghanistan is een van de belangrijkste doelstellingen van die strategie.

"Door middel van onze steun aan een soeverein, verenigd en democratisch Afghanistan heeft de VS duidelijk gemaakt dat we werken aan de weg richting vrede, welvaart en zelfredzaamheid", stelde Tillerson aan het einde van de ontmoeting. "Uiteindelijk is het noodzakelijk dat we alle terroristische organisaties en extremisten een toevluchtsoord ontzeggen, waar ook in de wereld", klonk het nog.

Verder benadrukte Tillerson dat de VS wil samenwerken met regionale partners, om dreigingen in de regio het hoofd te bieden. De minister rekent er ook op dat die partners geen toevluchtsoorden zullen voor terroristen in de regio, en benadrukte dat de VS daarvoor ook nauw samenwerkt met Pakistan. De minister prees ten slotte ook Ghani's hervormingspogingen, met name de aanpak van corruptie in zijn land en de voorbereidingen op de verkiezingen van volgend jaar. 

Het was Tillersons eerste bezoek aan Afghanistan. Later vandaag reist hij door naar de Iraakse hoofdstad Bagdad, voor een ontmoeting met premier Haidar al-Abadi en president Fuad Masum. Morgen staat Pakistan op de agenda. Daarna reist hij naar India, om er de samenwerking tussen India en de VS in Afghanistan en Zuid-Azië te bespreken.

Afghanistan heeft net een bijzonder bloedige week achter de rug. Bij verschillende aanslagen hebben de taliban in vijf dagen tijd meer dan tweehonderd dodelijke slachtoffers gemaakt, onder wie tientallen burgers. 

Meest gelezen