Videospeler inladen...

Tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen als vrijwilliger, in welke gevallen mag het?

Vanaf begin volgend jaar kan je voor 500 euro per maand onbelast bijklussen als vrijwilliger. Dat geldt voor alle werknemers die minstens 4/5e werken, zelfstandigen en gepensioneerden. Hoewel gisteren er een lijst werd afgeklopt door het kernkabinet, gaan Kris Peeters (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD) bekijken of ook vrijwillgers die zorgen voor mensen met een beperking in aanmerking kunnen komen.

Alexander De Croo verduidelijkte in “De ochtend” op Radio 1 om welk soort van vrijwilligerswerk het gaat. “We zien dat er vandaag bijzonder veel mensen actief zijn in onze samenleving. In een sociale vereniging, in sportclubs als jeugdtrainers enzovoort."

"Maar ook mensen in de buurt die elkaar helpen. Kinderen van school gaan halen bij tweeverdieners en ze thuis opvangen tot de ouders thuiskomen. Vaak krijgen ze daar een bescheiden vergoeding voor, maar dat zit vandaag in de grijze zone. Hiermee creëren we duidelijkheid over dit soort van activiteiten van burger tot burger. Of in de vrije tijd of in de sportsfeer, daar mag men tot 500 euro onbelast bijverdienen per maand.”

Vaak krijgen ze daar een bescheiden vergoeding voor, maar dat zit vandaag in de grijze zone.

Alexander De Croo, vicepremier Open VLD

Niet alles komt in aanmerking, maar om discussies te vermijden heeft de regering het werk heel duidelijk gedefinieerd en dit in een lijst (zie onderaan) verwerkt. Het gaat om typische zorg voor kinderen op kleine schaal, zorg voor ouderen zoals samen boodschappen doen, of de zorg en oppas voor dieren. De Croo benadrukte dat het gaat om activiteiten die vandaag niet in de commerciële sfeer zitten.

Het gaat om zorg voor kinderen, ouderen of dieren

Alexander De Croo, vicepremier Open VLD

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ vrezen dat het onbelast bijverdienen, zoals bijvoorbeeld voor kleine klusjes in de tuin, voor oneerlijke concurrentie zal zorgen voor vele kleine zelfstandigen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandige tuinman.

Vicepremier De Croo zegt dat ze met deze kritiek rekening hebben gehouden. “We hebben goed gekeken naar de kritiek van Unizo en goed vastgelegd om welke activiteiten het gaat. We komen vooral tegemoet aan de activiteiten die vandaag al met goede bedoelingen plaatsvonden maar waar er bijzonder veel onduidelijkheid over was bij de mensen.” De maatregel zal vanaf begin volgend jaar van kracht zijn.

Lijst van activiteiten

Activiteiten die onder meer in aanmerking komen:

  • Animator, leider, monitor of coördinator die algemene of socio-culturele vorming, sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt of persoon die actief is binnen de jeugdbeweging en/of speelpleinwerking;
  •  Sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden
  • Beheerder, huismeester, monitor of bewaker van vakantiekolonies, speelpleinen en jeugd- en sportkampen;
  • Coördinator of beheerder van jeugdhuizen;

→ Bekijk hier de volledige lijst

Wat met vrijwilligers voor personen met een beperking?

Vrijwilligers die een handje komen helpen in vzw's voor mensen met een beperking staan voorlopig niet op de lijst. Zowel vicepremier Kris Peeters (CD&V) als minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD) lieten op twitter al weten dat de lijst nog kan aangevuld worden en dat mensen die personen met een beperking helpen zeker niet uit de boot mogen vallen.

Meest gelezen