Wetenschappers verwerven belangrijk inzicht in het ontstaan van borstkanker

Wetenschappers over heel de wereld hebben 180 genetische varianten in kaart gebracht die een rol spelen bij de ontwikkeling van borstkanker. Hun bevindingen verschijnen vandaag in de tijdschriften Nature en Nature Genetics.

De bevindingen zijn het resultaat van het OncoArray Consortium, een groep van 550 onderzoekers uit alle continenten die genetische gegevens bestudeerd heeft van 275.000 vrouwen, van wie er 146.000 borstkanker hadden. De wetenschappers ontdekten 72 nieuwe genetische varianten die het risico op borstkanker vergroten. Samengeteld bij de varianten die al eerder bekend waren, konden ze zo in totaal een 180-tal genetische varianten in kaart brengen die bij de ontwikkeling van borstkanker een rol spelen.

Professor Diether Lambrechts, hoofd van het Laboratorium voor Translationele Genetica aan de KU Leuven en verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, heeft samen met z'n team aan de studie meegewerkt. "Genetische varianten - of afwijkingen - komen heel vaak voor," legt hij uit. "Heel wat mensen hebben er één of meerdere. Op zich zijn die varianten niet gevaarlijk.  Ze zijn dat wel als mensen er veel hebben omdat ze elkaars effect dan gaan versterken."   

Op zich zijn genetische varianten niet gevaarlijk. Ze zijn dat wel als ze talrijk zijn omdat ze elkaars effect dan gaan versterken

Professor Diether Lambrechts, geneticus KU Leuven

In de studie heeft het team van professor Lambrechts berekend dat 1 op de 100 (gezonde) Belgische vrouwen een verhoogd risico op borstkanker zou hebben. "Zij hebben zodanig veel varianten dat het risico bij hen 1 op de 3 is. Wat wil zeggen dat in hun groep 1 op de 3 effectief borstkanker krijgt. Bij andere vrouwen is dat 1 op de 9."  

Betere screening

Professor Lambrechts hoopt dat de studie kan bijdragen tot een betere screening. "Bij ons en in andere Europese landen worden vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar om de 2 jaar gescreend", zegt hij. "Die 1 procent vrouwen met een hoger risico zouden we al vroeger en regelmatiger kunnen screenen. Om zo kanker voor te zijn, of - als dat niet lukt - vroeg te kunnen ingrijpen. Want hoe sneller we met een behandeling starten, hoe groter de kans dat we de ziekte onder controle krijgen. "    

Meest gelezen