"Ben op mijn 15e beginnen te werken en nu halen ze 140 euro van mijn pensioen"

De socialistische vakbond ABVV voert vandaag actie aan het federaal parlement in Brussel. Daar is een nieuwe pensioen­maatregel goedgekeurd die een impact kan hebben op mensen die voor hun 20e zijn beginnen te werken.

De Commissie Sociale Zaken is vandaag bijeen om de nieuwe pensioen­maatregel goed te keuren. De maatregel heeft een invloed op mensen die vroeg zijn beginnen te werken, een zwaar beroep uitoefenden en op het einde van hun loopbaan met brugpensioen zijn gegaan.

Michel Cuypers uit Riemst is zo iemand en ook hij voert vandaag actie. "Ik was 15 toen ik ben beginnen te werken. Ik heb 42 jaar gewerkt, waarvan 40 jaar in de bouw. Toen dat te zwaar begon te worden, ben ik met brugpensioen gegaan. "Die dagen brugpensioen tellen volwaardig mee voor uw pensioen", hoorde ik toen. Met deze maatregel zou ik 140 euro pensioen per maand verliezen."

Ik ben op mijn 16e beginnen te werken en heb zware arbeid gedaan

Freddie Aelbrecht uit Temse

Door de nieuwe regel zouden de laatste jaren brugpensioen niet meer meetellen voor de berekening van het pensioen. Daardoor wegen de beginjaren van een loopbaan zwaarder door. Aangezien het loon van een werknemer aan het begin véél lager ligt, komt het pensioen een stuk lager uit. Tussen 50 en 150 euro.

Ook Freddie Aelbrecht uit Temse begon al op zijn 16e te werken. "Ik heb zware arbeid gedaan, in de scheepswerven. Toen de Boelwerf failliet ging, ben ik in Vlissingen gaan werken en daarna nog in een ander bedrijf. In 2015 ging ik op 57 met brugpensioen. Nu zouden ze 100 euro van mijn pensioen afnemen."

Het ABVV wil "een waardig en rechtvaardig pensioen voor iedereen". Concreet stellen ze voor:

  • Minimumpensioen van 1.500 euro
  • Op basis van 75 procent van het gemiddelde loon
  • Gefinancierd met belastingen op inkomen uit kapitaal

Meest gelezen