"De Reus" uit Groep Diane gezet na schietincident

C. B., mogelijk 'De Reus' van de Bende van Nijvel, werd in de jaren 80 uit de Groep Diane gezet na een schietincident. Dat schrijft De Standaard. Maar aan zijn familie heeft de man altijd gezegd dat zijn wapen gemanipuleerd werd. Dat zegt de advocaat van de familie.  

"Het verhaal komt uit de mond van C. B.", benadrukt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van C. B. "Hij heeft het verhaal meermaals verteld aan zijn broer." Begin jaren 80 werd C. B., de man die er momenteel van verdacht wordt dat hij één van de bendeleden was van de Bende van Nijvel, uit de Groep Diane gezet wegens een schietincident. De Groep Diane werd opgericht in 1972 en was het elitekorps van de rijkswacht. De Groep was de voorloper van de speciale eenheden van de politie. 

Volgens Lenssens is er een schietincident geweest in Zaventem. Wat er zich tijdens dat incident afspeelde, is een eerder technisch verhaal. "Wanneer een bepaald type van wapen laadt, moet men er niet enkel een lader insteken, maar moet er ook een kogel in de kamer komen. Als men het wapen vervolgens ontlaadt, moet de lader eruit en moet de kogel ook uit de kamer geraken. Dat gebeurt normaal automatisch." 

Maar op het moment dat C. B. zijn wapen ontlaadde, is de kogel in de kamer blijven steken. "C.B. besefte dat niet en heeft uit routine de trekker overgehaald," aldus Lenssens. 

Was er sprake van manipulatie?

Volgens C. B. wel. "Hij zei dat hij erin geluisd was en dat er sprake was van sabotage",  zegt Lenssens. "In die milieus is het blijkbaar niet zo moeilijk om een kogel in een kamer te blokkeren. Zijn broer vraagt zich nu openlijk af of het achteraf niet de bedoeling was om hem te rekruteren. Hij denkt misschien dat collega's van C. B. al bij de bende zaten en zijn wapen gemanipuleerd hebben. Als hij dan geschorst werd bij de elitegroepen, zouden ze hem kunnen oppikken bij de bende."

Na het schietincident is C. B. uit de Groep Diane gezet. De broer van C. B. komt nu met het verhaal naar buiten omdat er op sociale media heel wat wilde verhalen de ronde deden. "Maar dit is de enige waarheid", zegt Lenssens. 

Meest gelezen