Tajani: "Moord op Daphne Caruana Galizia mag niet onbestraft blijven"

Voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani vraagt een internationaal onderzoek naar de moord op de Maltese onderzoeksjournaliste en blogster Daphne Caruana Galizia. "Europol moet ook betrokken worden", vindt hij.

Het Europees Parlement nam een minuut stilte in acht voor Caruana Galizia, die vorige week om het leven kwam door een bomaanslag. Haar familie was vandaag aanwezig in het parlement, waar Tajani, zelf een gewezen journalist, eer betuigde aan de onderzoeksjournaliste.  

"Als voorzitter, als burger en als journalist wil ik mijn verontwaardiging uitdrukken over de brutale moord op Daphne Caruana Galizia", zei hij. "Ze was een moedige vrouw, een grote journaliste."

Tajani maakte ook bekend dat de perszaal van het Europees Parlement in Straatsburg voortaan de naam van Daphne Caruana Galizia zal dragen. Hij zei dat het parlement de zaak zal blijven aankaarten zolang de moordenaars en hun opdrachtgevers niet gevonden zijn.

Tajani riep op tot een internationaal onderzoek, met hulp van de internationale politie-organisatie Interpol. "Hoe kunnen we geloofwaardig volhouden dat we journalisten wereldwijd verdedigen als we hen hier thuis niet eens bescherming en gerechtigheid kunnen bieden?"

Meest gelezen