Videospeler inladen...

"Stop het overschakelen naar zomer- en wintertijd"

Volgend weekend schakelen we opnieuw over op wintertijd. Dat betekent dat we de klok één uur achteruit zetten: drie uur 's nachts wordt twee uur. Leuk voor wie een nachtje gaat stappen of wie een tekort aan slaap wil inhalen maar er is ook veel tegenstand. Ook in de politiek en ook bij Europese parlementsleden.

Een groep van 70 Europarlementsleden zal morgen in het Europees parlement in Straatsburg oproepen om komaf te maken met wat sommigen noemen "het sjoemelen met de tijd".  Ze krijgen steun van actiegroepen uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Concreet gaan de Europarlementsleden een resolutie aankondigen waarin ze de Europese Commissie om een initiatief vragen om een eind te maken aan de zomer- en wintertijd.

"Geen energiebesparing"

De tegenstanders voeren aan dat de wintertijd in de jaren '70 is ingevoerd, in volle energiecrisis, om energie te besparen. "Maar", zegt het Nederlandse Europarlementslid Annie Schreijer (CDA), "die energiebesparing is nooit bewezen. Terwijl het wel vast staat dat het omschakelen naar zomer- of wintertijd leidt tot meer verkeersongevallen, tot concentratieverlies bij leerlingen en tot allerlei aanpassingsproblemen in het gezin en het bedrijfsleven. Het bioritme van de mens wordt ontregeld."

Schreijer voert ook aan dat er protest groeit in verschillende Europese lidstaten. "Een Poolse parlementscommissie heeft vorige week unaniem gestemd voor de afschaffing van de zomer/wintertijd. In Finland wil een meerderheid van de bevolking een referendum hierover. Maar het is Europa dat moet beslissen want dit is een Europese bevoegdheid."

De Europarlementsleden die morgen steun zullen zoeken voor de afschaffing van de zomer/wintertijd, komen uit de acht politieke fracties van het Europees parlement. Ze zullen ook een nieuwe Europese studie voorstellen. Voor ons land zal de Belgische Vereniging tegen het Zomeruur afreizen naar Straatsburg.

Meest gelezen