Videospeler inladen...

"Studentendopen zijn een vorm van georganiseerd pesten voor gevorderden"

"Studentendopen zijn te veel een plaats van vernedering en misbruik, vooral bij vrouwelijke studenten. Stop dit misbruik." Die felle tweet, die gepaard ging met de hashtags #metoo en #Weinstein, kwam econoom Geert Noels verduidelijken in "Van Gils en Gasten". 

Het is weer die tijd van het (academie)jaar: studentenverenigingen organiseren studentendopen om nieuwe leden "in te wijden". Dat was ook Noels opgevallen: "Deze week zag ik opnieuw mensen in witte gewaden die op hun knieën moesten zitten en zich moesten laten vernederen."

"Als je zegt dat dit een normaal proces is om erbij te horen, dan krijg je dat het escaleert", ging Noels verder. "Ik noem studentendopen een georganiseerd pesten voor gevorderden. Als je vindt dat dit kan, dan gaat dat maatschappelijk ook zo aanvaard worden."

Doen alsof dit normaal is in een aanvaardingsproces, is wat Weinstein ook deed bij jonge actrices

Volgens Noels zie je dat ook in organisaties zoals het leger en de politie, alsook in een Amerikaans bedrijf waar hij zelf ook zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt zette. "Je ziet dat seniors de juniors vernederen. Als je dat als junior niet laat doen, dan riskeer je om niet aanvaard te worden of om een slechte evaluatie te krijgen. Dat is wat Weinstein ook deed met de jonge actrices: doen alsof dat normaal was in een aanvaardingsproces om bij een sector te horen."

Volgens Noels gaan vooral kwetsbare mensen daarin mee. "Uiteraard gaan een aantal mensen niet meedoen aan studentendopen, maar zij die wel meedoen zijn vaak de kwetsbaren die denken dat je mee moet doen aan dit soort groepsdruk om erbij te horen. Net daarom gaat het volgens mij om georganiseerd pesten."

Het stoort Noels ook dat er zoiets bestaat als een "doopdecreet" tussen universiteiten, de studentensteden en de studentenverenigingen. "Zo lees ik bijvoorbeeld dat de politie studentendopen begeleidt. De groepsdruk wordt alleen maar groter als men een kader geeft dat zij die de maatschappij mee organiseren, dit oké vinden."

"Ik kan me niet voorstellen, en ik richt me dan vooral tot de vrouwelijke studenten, dat zij deze omgeving leuk vinden. Ze vinden het alleen maar aanvaardbaar in die mate dat ze achteraf worden aanvaard tot een groep waar ze graag toe willen behoren."

Ouderwetse, vernederende bedoeningen die vooral voor vrouwelijke studenten een obstakel zijn

Noels hoopt dan ook vooral dat 2017 een "kantelpunt" wordt. "Ik hoop dat we later gaan terugkijken op 2017 als het jaar waarin we paal en perk hebben gesteld aan dit soort ouderwetse, vernederende bedoeningen die vooral voor vrouwelijke studenten een obstakel zijn."

Meest gelezen