Videospeler inladen...

Als 16-jarige stemmen voor de lokale verkiezingen? Het kan in Gent

In Gent zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen stemmen bij de lokale gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Daar werd al lang over gepraat, maar nu is het ook definitief beslist. De stemmen zullen wel niet mee tellen voor de uiteindelijke samenstelling van de gemeenteraad.

Het gaat om een experiment, want van de Vlaamse regering mogen de stemmen niet écht meetellen. De resultaten zullen wel bekendgemaakt worden en de stad belooft ook dat ze rekening zal houden met de bezorgdheden en de voorkeuren van de jongeren.

Gent werkt voor het project nauw samen met verschillende  jongerenorganisaties, zoals de plaatselijke en de Vlaamse jeugdraad. Zij zullen tieners in de weken voor de verkiezingen informatie geven over hoe een stemming verloopt, over welke thema’s er spelen en over waar welke partij voor staat.

Zo moeten jongeren bewust en goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen. Hoe de stemming praktisch zal verlopen, is nog niet duidelijk. De stad bekijkt verschillende technische mogelijkheden, maar wellicht zullen 16- en 17-jarigen online kunnen stemmen. 

Meest gelezen