Videospeler inladen...

Axel Daeseleire geeft 5 daklozen 10.000 euro: "We tekenen een traject voor een beter leven uit"

Op Vier start donderdag "Project Axel", een documentaire reeks waarin Axel Daeseleire 5 daklozen elk 10.000 euro geeft in de hoop dat ze hun leven weer op de rails krijgen. "Je kan ook niks doen", pareert hij mogelijke kritiek in "Van gils & Gasten".

10.000 euro: dat is wat Dirk, Danny, Sahra, Thom en Graeme van Axel Daeseleire krijgen bij de start van "Project Axel", een programma dat op 26 oktober van start gaat op Vier. Allemaal zijn ze dakloos, maar met dat geld krijgen ze de kans hun leven weer op de rails te krijgen.

"Dit is een sociaal experiment dat eerder in Londen is gevoerd", zegt Daeseleire vanavond in "Van Gils & Gasten" op Eén. "Naast 10.000 euro bieden we ook ondersteuning van een psycholoog, een advocaat, iemand uit de sociale sector en ik als een soort buddy."

"Volgens experts is 10.000 euro het bedrag dat iemand nodig heeft om haar of zijn leven opnieuw op orde te krijgen. De daklozen mogen ermee doen wat ze willen, maar het is de bedoeling dat ze hun leven reorganiseren. Bijvoorbeeld door een woonst te zoeken en een job te vinden."

Waarborg

"We geven het geld niet in een keer. Mogelijk doen sommige mensen er rare dingen mee en verbrassen ze het geld in 1 week. Als programmamakers engageren we ons om een traject voor een beter leven uit te tekenen. Als iemand een groot bedrag nodig heeft, dan geven we dat ook. Bijvoorbeeld om de waarborg van een huurhuis te betalen."

Mirakels hoeven de kijkers niet te verwachten, zegt Daeseleire. "In dit programma zetten de daklozen stappen. Ze zitten al een hele tijd in die situatie, het is hun biotoop geworden. Uit eigen belang moeten ze stappen ondernemen die ze de laatste maanden of jaren niet meer hebben gezet."

De acteur en presentator beseft dat sommige mensen "Project Axel" als makkelijke tv op de kap van daklozen zullen zien. "Wij vonden het een interessant project. Je kan ook niks doen!"

In "De afspraak" op Canvas gaat Daeseleire op 26 oktober dieper in op "Project Axel" samen met armoede-expert Bea Cantillon. Dat gesprek kan u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen