Conservatieve ÖVP start coalitiegesprekken met radicaalrechtse FPÖ in Oostenrijk

Sebastian Kurz, de leider van de Oostenrijkse conservatieve partij ÖVP,  heeft de radicaalrechtse FPÖ uitgenodigd om coalitiegesprekken op te starten, na zijn verkiezingsoverwinning van 15 oktober. Dat heeft Kurz vandaag bekendgemaakt.

De Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) won de parlementsverkiezingen van 15 oktober overtuigend met 31,5 procent van de stemmen. Zoals verwacht wil de 31-jarige partijleider Sebastian Kurz, die vrijdag werd aangesteld als formateur door president Alexander Van der Bellen, in zee gaan met de FPÖ van Heinz-Christian Strache. De FPÖ werd met 26 procent van de stemmen nipt de derde partij van Oostenrijk, na de sociaaldemocratische SPÖ van uittredend kanselier Christian Kern. 

"Ik heb beslist om Heinz-Christian Strache en de FPÖ vandaag uit te nodigen om deel te nemen aan coalitiegesprekken", verklaarde Kurz tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van zijn Volkspartij in Wenen. Volgens de jonge conservatieve partijleider zijn er veel "inhoudelijke overlappingen" en bovenal de "gemeenschappelijke wil tot verandering".

Zowel de ÖVP als FPÖ pakten tijdens de verkiezingen uit met een anti-immigratiediscours, maar daarnaast wil Kurz een "duidelijke pro-Europese koers varen", verklaarde hij.  

Plan B

"Oostenrijk verdient de snelle vorming van een stabiele regering," stelde de conservatieve partijleider nog, en voegde eraan toe dat hij in elk geval voor Kerstmis wenst te slagen. In het ideale geval zouden gesprekken morgen aanvatten. Strache zou zijn antwoord vandaag al bekendmaken.

Als enige voorwaarde voor een deelname aan een coalitie heeft de FPÖ de portefeuille van Binnenlandse Zaken gevraagd. Die kan naar hun leider Heinz-Christian Strache gaan. Daarbovenop wil de partij een directe democratie naar Zwitsers model uitbouwen. Indien de onderhandelingen slagen, komt de FPÖ voor het eerst sinds twaalf jaar weer aan de macht. Tussen 2000 en 2005 regeerde al een coalitie van ÖVP en FPÖ.

Indien de gesprekken toch zouden falen is een minderheidsregering een "goed plan B", verklaarde Kurz nog. De sociaaldemocraten van de SPÖ hadden besloten in de oppositie te gaan, maar sloten echter ook niet uit een minderheidsregering van de ÖVP te steunen.

Meest gelezen