Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Proefschrift Stephen Hawking gratis online. Massale belangstelling doet website crashen

Op de website van de universiteit van Cambridge, in Engeland, is voor het eerst het proefschrift van astrofysicus Stephen Hawking gratis te lezen. Het werk is zo populair dat een deel van de website crashte door het hoge aantal bezoekers.

De wereldberoemde astrofysicus Stephen Hawking schreef in 1966 een lijvig proefschrift aan de universiteit van Cambridge over het uitdijen van het heelal. Gisteren maakte Hawking op zijn Facebookpagina bekend dat hij zijn proefschrift integraal en gratis op het internet zou laten zetten. 

Op enkele uren tijd werd de website met het proefschrift meer dan 60.000 keer bezocht. De servers van de universiteit van Cambridge konden het aantal bezoekers niet aan en crashtten. Het werk van Hawking is ondertussen nochtans 50 jaar oud en allerminst vlotjes te lezen.

"Hawking was toen al geniaal"

In "Properties of expanding universes" levert Stephen Hawking het wiskundige bewijs voor de oerknal. Hawking toont ook aan dat er een nieuwe theorie moet komen om de oerknal volledig te kunnen begrijpen: de kwantumtheorie, een volledig andere benaderingswijze van de tot dan bestaande natuurkunde.  Dit toont meteen ook de genialiteit van Stephen Hawking aan, die toen slechts 24 jaar oud was.   

"Het doctoraatsonderzoek van Hawking lag aan de basis van de oerknaltheorie en de kwantummechanica", vertelt Thomas Hertog, natuurkundige aan de KU Leuven die al jarenlang bevriend is met Stephen Hawking in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "In zijn bureau heb je een heel boekenrek waarbij het eerste boek zijn eigen doctoraatsthesis is. En daarnaast staan er 28 andere boeken: de doctoraatsthesissen van zijn studenten. Al die thesissen bouwen op elkaar voort om uiteindelijk tot de eerste modellen van de oerknal te komen."

"Ik hoop iedereen te inspireren om naar de sterren te kijken"

Het proefschrift van Hawking uit 1966 is het meest gevraagde item uit de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Het is sinds mei 2016 199 keer opgevraagd. Ook al moest je er toen nog 65 pond (73 euro) voor neertellen om het volledig te lezen. 

"Ik hoop mensen overal ter wereld te inspireren om naar de sterren te kijken en niet naar hun voeten", zei Hawking in verband met de publicatie van het werk. "Iedereen zou vrije, ongehinderde toegang moeten hebben, niet alleen tot mijn onderzoek, maar tot het onderzoek van elke grote en leergierige geest binnen het volledige spectrum van de menselijke kennis", aldus Hawking nog volgens de Britse openbare omroep BBC.

Wie het volledige proefschrift wil lezen, kan dat via deze link. Nog steeds is de website niet altijd vlot toegankelijk. 

Meest gelezen