Ex-vrouw herkent als derde getuige verdachte als "de Reus"

Met de getuigenis van zijn ex-vrouw in de krant Het Nieuwsblad is er ondertussen een derde getuige die de verdachte uit Dendermonde herkent als de zogenoemde Reus van de Bende van Nijvel. Eerder hadden ook al zijn broer en een vriend de man als "de Reus" aangewezen. 

Vorige vrijdag trokken speurders met een robotfoto van "de Reus" naar Denise Vandyck, een Amsterdamse die al jaren in Dendermonde woont. "Of ik hem kende", vroegen ze. In Het Nieuwsblad is de vrouw formeel: wie de speurders omschrijven als de Reus, is zonder twijfel haar ex-man. "Die rechthoekige bril? Die lange neus? Die smalle kaaklijnen? Dat onverzorgde baardje en die bakkebaarden? Geen twijfel mogelijk. Dat is hem. 100 procent zeker." Naar eigen zeggen herkent ze zelfs het bekende hoedje van op de robotfoto. "Toen hij destijds met dat lelijke Duitse jagershoedje kwam aanzetten, heb ik hem nog zitten uitlachen. Onvoorstelbaar."

Goedkope whisky en jenever

Vandyck leerde hem kennen in 1991 en een jaar later trouwden ze. Aan dat trouwfeest houdt ze geen al te goede herinneringen over. "Hij had veel te veel gedronken, smeet met het servies en is later afgevoerd door zijn eigen collega's van de rijkswacht." Dat te veel drinken is een probleem dat tijdens het huwelijk nog vaak zal terugkomen. Vandyck vertelt dat hij zelfs voor zijn shiften aan de goedkope whisky en de jenever zat. "Er was geen houden aan."

Vandyck vertelt in Het Nieuwsblad ook dat hij problemen had met buitenlanders. "Hij verkocht geregeld racistische klap en sprak altijd in zeer denigrerende bewoordingen over Afrikanen."

"Ik kon niet vatten dat net een rijkswachter achter al die gruwel kon zitten"

Na drie maanden zette Vandyck een punt achter het huwelijk. Ze zweert dat ze tot vorige vrijdag geen seconde dacht dat hij "de Reus" zou kunnen zijn. "Ik was getrouwd met een rijkswachter. Iemand die mensen hielp waar kon, iemand die goed wilde doen. In mijn hoofd was het simpelweg onmogelijk te denken dat net een rijkswachter achter die gruwel kon zitten. Mentaal was dat een brug te ver. Net dat maakt het zo zwaar om te dragen." Met deze verklaringen is Denise Vandyck intussen al de derde getuige die de ex-rijkswachter uit Dendermonde formeel herkent als de reus. 

Meest gelezen