Francken geen voorstander van opvangcentrum transitmigranten in Brussel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is gekant tegen de opening van een opvangcentrum voor migranten in Haren. Dat heeft hij gezegd in La Première, op de RTBF. Volgens Francken zal dit een "aanzuigeffect" creëren van criminaliteit, met name op de parkings langs de E40 naar de kust.

Brussel heeft gisteren beslist dat het een opvangcentrum voor migranten in Haren zal huren van het Brusselse Gewest. Het centrum wordt vanaf 1 november tot 30 maart ter beschikking gesteld van verschillende ngo's die instaan voor het beheer en de winteropvang zullen verzorgen.

"Een gebouw aanbieden is een slecht idee, het is niet correct", zegt Francken, die zijn medeleven betuigt met de vrachtwagenchauffeurs. "Er zijn nog nooit zoveel problemen en onveiligheid geweest op parkings", zegt hij.

Heel wat vluchtelingen in transit proberen van de rustpauzes van chauffeurs op die parkings langs de E40 gebruik te maken om aan boord te raken en mee te reizen naar Groot-Brittannië.     

De Brusselse schepen Alain Cortois (MR) benadrukt dat de opening van het opvangcentrum in Haren niet betekent dat er geen politiecontroles meer zullen plaatsvinden in het Maximiliaanpark. Ook de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) had dit gisteren tijdens de gemeenteraad van de stad gezegd.  

Meest gelezen