Videospeler inladen...

Geens: "Met manipulatie bedoelde ik de wapens uit het kanaal van Ronquières"

Minister van Justitie Koen Geens verduidelijkte in De Wereld Vandaag op Radio 1 wat hij bedoelde met zijn uitspraak in de commissie Justitie vanmiddag. Daar zei hij over de zaak van de Bende van Nijvel dat er "duidelijk pogingen gedaan waren om het onderzoek te manipuleren". In "Terzake" ging de minister vanavond  verder door op de nieuwe ontwikkelingen in het Bendedossier.

Onderzoeksmanipulatie

"Op het moment dat ik de speurders van het onderzoek voor het eerst zag in 2014, was er inderdaad sprake van manipulatie", zegt minister Geens. "Het ging om de manipulatie van een plastic zak die in het kanaal van Ronquières gesmeten was. De zak bleek later in het water gesmeten te zijn dan men eerst aannam. Dat is een publiek geheim lijkt me. Maar meer kan ik echt niet zeggen."

De minister heeft het hier over wapens die de politie vond in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van het hellend vlak van Ronquières. Een aantal wapens waren gebruikt bij misdaden van de bende van Nijvel. Een getuige zei dat hij een dag na de overval op de Delhaize in Aalst daar mensen iets in het water heeft zien gooien. Maar jaren later, blijkt dat die wapens onmogelijk in 1985 in het water gegooid kunnen zijn. Dat moet veel later gebeurd zijn, kort voor de vondst. Volgens toenmalig onderzoeksrechter Martine Michel heeft iemand de speurders op een dwaalspoor willen brengen. 

"Als er inderdaad manipulaties zouden zijn gebeurd in het onderzoek, dan valt het niet uit te sluiten dat er ook andere zouden kunnen geweest zijn.", zegt de minister. "Daarmee heb ik nog niet gezegd dat de politieke piste of de piste waarbij het van binnen het apparaat zelf zou zijn gekomen, dat dat de juiste is, want er zijn nog mensen die daar niet in geloven."

Andere onderzoeksethiek

In de onderzoekscommissie zei Geens ook dat we met z'n allen een besmeurde erfenis hebben gekregen, verwijzend naar het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Van uit een tijd waarin de opsporingstechniek en -ethiek niet dezelfde waren als vandaag, voegde de minister toe.

"Wat ik met die ethiek bedoeld heb? Wel ontzettend veel mensen hebben zich keihard ingezet, maar vanaf het ogenblik dat er maar een zweem van verdenking zou kunnen zijn op een bepaalde beroepsgroep, zou het wel eens kunnen dat sommige mensen de voet van het gaspedaal hebben gehaald. Omdat er een sterke korpsgeest is in onze samenleving", zegt minister Geens. "Maar op dit moment werken verschrikkelijk veel mensen keihard om het dossier opnieuw op het spoor te krijgen", vult de minister nog aan.

Geen doofpotoperatie

"Wat nu gevonden is, wordt in ieder geval heel ernstig genomen", zegt de minister. "We willen hier in geen geval een doofpotoperatie van maken, dat is niet de mentaliteit. Dat is niet de bedoeling van de mensen die met het onderzoek bezig zijn. Maar die mensen hebben niet de ervaring van het dossier die mensen 30 jaar geleden hadden. Dus we zitten met een achteruitkijkspiegel een oud dossier te bestuderen."

Hoe moet het nu verder?

De minister is niet van plan om het onderzoek naar de bende van Nijvel nu nog over te hevelen naar een ander parket. "Dit dossier vanuit Charlerloi naar een Vlaamse omgeving halen, is alleen al door de vertaling die dan moet gebeuren, een ondoenbare kwestie." "Maar we doen verder, en we doen er alles aan om bestraffing mogelijk te maken. Want als we tijdig mensen in leven vinden, dan is het belangrijk dat die een behoorlijke en verdiende straf ondergaan.  Aan de andere kant zouden veel mensen natuurlijk al gerust zijn als ze gewoon al de waarheid kennen. We doen er in ieder geval alles aan om de waarheid te vinden, zonder overdreven verwachtingen."

Meest gelezen