Videospeler inladen...

Geens na nieuwe Bende-onthullingen: "Er zijn pogingen gedaan om het onderzoek te manipuleren"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamercommissie Justitie een uitgebreide stand van zaken gegeven over het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij riep op geen te hoge verwachtingen te koesteren na de onthullingen van voorbije dagen, maar vindt het wel belangrijk dat elke steen bovenkomt. Desondanks geeft hij toe dat een aantal onderzoeksstrategieën niet genoeg hebben opgeleverd en dat er pogingen zijn geweest om het onderzoek te manipuleren.

"Toen ik Minister werd, kwam ik vrij snel in contact met het dossier, zowel op verzoek van Procureur-generaal De Valkeneer, als op verzoek van een aantal slachtoffers. Dit gebeurde op 18 november 2014", zegt Geens.

"Het werd me duidelijk dat een aantal onderzoeksstrategieën geen bevredigend resultaat hadden opgeleverd, dat er pogingen gedaan waren om het onderzoek te manipuleren, terwijl de slachtoffers en hun nabestaanden me lieten verstaan dat ze onvoldoende gehoor hadden gekregen in het verleden." 

"Geen bruikbare nieuwe sporen"

Geens zei ook dat het gerecht al sinds 22 februari aan de slag is met de informatie die de voorbije dagen in de pers is gelekt. Hij zei ook dat in 2000 een speekselstaal en vingerafdrukken zijn genomen bij de inmiddels overleden rijkswachter die nu in opspraak is gebracht. "De vergelijking tussen deze vingerafdrukken met deze uit het dossier was negatief", aldus Geens. "In 2017 vindt een genetische analyse plaats die geen enkel resultaat opleverde." In het hele Bende-dossier zijn er maar twee dna-sporen, en het is zelfs niet zeker of het gerecht dna-materiaal van mogelijke Reus heeft.

Volgens Geens zijn verder geen echt bruikbare sporen opgedoken. Voor het overige wordt het onderzoek verdergezet", aldus Geens.

"Geen overdreven verwachtingen koesteren"

"De piste die sedert februari is blootgelegd is ongetwijfeld interessant", geeft Geens toe. "En zoals steeds zullen er believers en non-believers zijn. Het is zaak geen overdreven verwachtingen te koesteren, maar elke steen moet bovenkomen." 

"Teveel is geschied, teveel is onopgehelderd", geeft de minister van Justitie toe. Daarom vindt hij het naar eigen zeggen belangrijk dat de onderste steen wordt bovengehaald. Hij geeft toe dat we met "een besmeurde erfenis" zitten, "uit een tijd waarin de opsporingstechniek en -ethiek niet dezelfde waren als vandaag".

Wat nu? Geens zegt dat er extra middelen voor het onderzoek komen, mocht dat nodig blijken. "We moeten dit met een koel hoofd doen, rekening houdend met de ervaring, de competentie en de bevoegdheid van éénieder, wars van inefficiënte emoties", zegt hij.

Videospeler inladen...

Praten kan, maar waarover?

De commissieleden van de oppositie bleven wat op hun honger zitten na de uiteenzetting van Geens. "Dit is nefast voor het geloof in justitie", vond Stefaan Van Hecke (Groen). Marco Van Hees (PVDA) pleit voor een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie over de Bende van Nijvel.

Verschillende oppositieleden vroegen om te debatteren over wat Geens heeft verteld, maar stuitten op een njet van commissievoorzitter  Philippe Goffin (MR) en van de vertegenwoordigers van de meerderheid. "Wij worden aangesproken door het volk, maar we mogen hier niet repliceren", zei Annick Lambrecht (SP.A).

"Ik zeg wat ik mag zeggen", zei Geens, die de commissieleden erop wees dat hij als minister het onderzoek niet mag doorkruisen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen