Videospeler inladen...

"De zaak rond de Bende van Nijvel is de cold case van België"

Er moet een nieuwe onderzoekscel worden opgericht met onder meer buitenlandse experten om het dossier van de Bende van Nijvel op te lossen. Dat zegt de advocaat van de familie van de intussen overleden ex-rijkswachter, die bekende dat hij bij de bende actief was geweest. Volgens de advocaat werd het onderzoek vroeger geboycot en bestaat de kans dat dat nu nog het geval is. 

Geert Lenssens, de advocaat van de familie van 'De Reus', pleit ervoor om het dossier rond de Bende van Nijvel te behandelen als een cold case. Dat zijn oude onopgeloste zaken, waarrond al heel wat onderzoek is gevoerd. Omdat het onderzoek naar de Bende al 35 jaar aansleept, zonder succes, stelt Lenssens voor om dit soort oude zaken op een andere manier aan te pakken. "Justitie is impotent", zegt Lenssens. "De media moeten bijna de taak overnemen van het gerecht."

Volgens de advocaat moet er daarom een nieuwe onderzoekscel worden opgericht met onder meer buitenlandse experten om het dossier van de Bende op te lossen. "Het huidige systeem heeft gefaald. Wij denken dat deze zaak de cold case is van België. Er moet dus een nieuw wettelijk kader komen rond cold cases."

Maar wat houdt dat precies in? "We zouden expertise moeten inwinnen in de Verenigde Staten, waar men oude zaken heeft opgehelderd via multi­disciplinaire samenwerking", zegt Lenssens. "We kunnen technologie en knowhow uit het buitenland importeren, desnoods zelfs mensen uit de FBI. Hoe dan ook moeten we af van het strakke kader van de huidige strafvordering."

"Het onderzoek werd geboycot"

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is al zo'n 35 jaar aan de gang. "35 jaar is een generatie, dat is een carrière. Alles wat nu uitkomt, wijst op een gebrek aan organisatie en een gebrek aan structuur." Maar Lenssens gaat nog verder. "Het wijst zelfs op een boycot van het onderzoek. Als dat in het verleden kon gebeuren, kan het vandaag ook gebeuren."

Meest gelezen