Gentiloni bereid om te praten over grotere autonomie Lombardije en Veneto

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni is bereid om te praten met vertegenwoordigers van de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. Beide regio's stemden afgelopen zondag in referenda overweldigend voor meer autonomie.  

Een meerderheid van ruim 95 procent van de kiezers stemde in Lombardije en Veneto voor meer autonomie. De opkomst voor beide referenda was behoorlijk hoog. In Veneto zou de volksraadpleging maar geldig zijn als meer dan de stemgerechtigden kwam opdagen. De opkomst lag er rond 57 procent. In Lombardije was geen minimum-opkomst afgesproken, maar lag het aantal stemmers met meer dan 40 procent boven de verwachtingen.

De uitkomst is niet bindend, maar moet de vertegenwoordigers van beide welvarende regio's meer armslag geven in onderhandelingen met Rome. Premier Gentiloni zegt dat hij openstaat voor gesprekken over meer autonomie.  "Het wordt een complexe discussie, maar we zijn bereid om ze te voeren binnen de grenzen van de wetten en de grondwet", zegt hij. "We praten over hoe we Italië beter kunnen laten functioneren."

De initiatiefnemers van de referenda willen vooral dat er meer belastingsgeld terugvloeit naar Lombardije en Veneto, die samen goed zijn voor meer dan 30 procent van het bruto binnenlands product van Italië. Tegelijk vragen ze ook meer autonomie in domeinen als gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en migratie.

Meest gelezen