Goedele Wachters na "De slimste mens": "Nooit gedacht dat ik bijgelovig was"

" 't Is gebeurd": journaalanker Goedele Wachters werd gisterenavond uit "De slimste mens" gespeeld door comedian Jens Dendoncker. "Een beetje een einde in mineur", zo noemde ze haar uitschakeling vlak na de finale. Maar met 8 deelnames is Wachters zeker van een plek in de finaleweken. "Ik heb vooral veel gelachen, maar als ik denk aan mijn terugkeer voel ik opnieuw stress", vertelt ze.

Met amper 19 seconden voorsprong op Dendoncker begon Wachters gisteren aan haar laatste finalespel. De vraag naar de eerste 5 Amerikaanse staten, als je ze in alfabetische volgorde rangschikt, doet haar de das om. "Mijn hersenen blokkeerden compleet… maar goed: ik had nooit verwacht dat ik 8 afleveringen zou meedraaien", blikt ze terug. "Ik ben aan "De slimste mens" begonnen met het ongemakkelijke gevoel dat ik er na één keer uit zou liggen. Mijn enige doel was om dat te vermijden. Toen dat gelukt was, wilde ik zoals iedereen zo lang mogelijk meedoen, en me amuseren."

Ik heb nooit in mijn leven meer stress gehad dan bij de opname van mijn allereerste aflevering.

Vooral die eerste aflevering heeft Wachters als bijzonder stresserend ervaren. Ze geeft toe dat ze de quiz heeft onderschat. "Ik heb nooit in mijn leven meer stress gehad dan toen. En met een vaak hectisch liveprogramma als "Het journaal" ben ik op dat vlak wel iets gewoon. Maar toen het doemscenario van de directe exit afgewend was, ebde de stress weg en vond ik het steeds leuker. Maar de opnames waren slopender dan ik dacht: er wordt soms tot 's nachts gefilmd, en ik kan me 's avonds laat sowieso moeilijk concentreren."

"Ik heb ook gemerkt dat die stress tussen de opnames blééf hangen", zegt ze. "De orde van de dag bleef ook gewoon wat ze was: ik presenteerde nog steeds "Het journaal", en ook mijn kinderen en huishouden vroegen om aandacht en zorgen.  De combinatie met "De slimste mens" en alles wat erbij komt kijken: dat had ik onderschat. Geloof mij: zélf in die oranje stoel zitten is hélemaal anders dan thuis vanuit je luie zetel meequizzen."

Ik lach graag, maar die kant van "Goedele het journaalanker" kenden mensen minder goed, tot nu.

Los van de spanning heeft Wachters veel gelachen. "Onder andere met de jury, want die máákt het programma grotendeels. Met Philippe Geubels moet ik vaak al lachen nog voor hij iets gezegd heeft. In de reacties van kijkers hoor ik vaak dan mensen het aangenaam vinden om eens een andere kant van mij te zien. Als nieuwsanker heb ik het imago dat ik alleen maar ernstig kan zijn. Wie mij kent, weet wel beter (lacht)."

Mijn tekenen van bijgeloof? Steeds dezelfde oorbellen dragen en dezelfde parkeerplaats uitkiezen.

Wachters kijkt uit naar haar terugkeer in de finaleweken. "Als ik eraan denk, dan voel ik opnieuw die stress. De vragen kunnen werkelijk over álles gaan, en daarom heeft het spel de neiging om even je leven te beheersen", zegt ze. "Enig bijgeloof is me normaal vreemd, maar ik ben sinds de eerste opnames tot mijn eigen verbazing blijven vasthouden aan dezelfde oorbellen. En dezelfde parkeerplaats. Toen ik bij de aankomst voor mijn laatste opnames elders moest parkeren dacht ik al "ai, vandaag is 't gebeurd" (lacht)."

Wie volgens Wachters "De slimste mens ter wereld" wordt? "Journaliste Dalilla Hermans is sympathiek, ontwapenend en indrukwekkend sterk. Maar volgens mij wordt collega Xavier Taveirne de winnaar. Hij weet gewoon álles. Daar kan ik perfect mee leven, als die oorkonde maar naar de nieuwsdienst komt (lacht)."

Volgens mij wint collega Xavier Taveirne, en komt de winnaarsoorkonde zo naar onze nieuwsdienst.

"Het leukste moment tot nu toe? De ode van Stefaan Degand."

Over het leukste moment uit de voorbije acht afleveringen moet Wachters niet lang nadenken. "Het gedicht dat Stefaan Degand voor mij had geschreven was uiteraard pure kolder,  maar vreemd genoeg ontroerend tegelijk. Een heel ander onvergetelijk moment:  de fotoronde waarbij ik songteksten moest zingen. Toen dacht ik: “verdorie, dit gaat me blijven achtervolgen want ik kan totáál niet zingen" (lacht).

Meest gelezen