Griet Op de Beeck is formeel: "Er staan géén dt-fouten in mijn nieuwe roman"

De werkwoordsvormen die Griet Op de Beeck in "Het beste wat we hebben" hanteert, zijn wel degelijk correct. Dat zegt de auteur op Facebook na opmerkingen van lezers dat haar nieuwe roman vol dt-fouten staat.

"Ook naar aanleiding van het vierde boek nog maar eens een keer: er staan géén dt-fouten in de roman." Met die woorden spreekt Griet Op de Beeck even voor 18 uur vanavond op Facebook tegen dat ze kanjers van fouten in "Het beste wat we hebben" heeft geschreven.

Alles heeft te maken met de vervoeging van werkwoorden in de verleden tijd in combinatie met de persoonsvorm "gij", een schrijfstijl die ze veelvuldig hanteert in het boek. Zulke vervoegingen krijgen een "t" als uitgang. Het voelt misschien fout aan, maar "gij vondt", "gij riept" en "gij werdt" zijn volkomen correct.

Dat is precies waarop Op de Beeck haar fans wil wijzen. "Er zouden natuurlijk nooit zulke consequente fouten in een tekst sluipen die door een hele bende professionals wordt nagelezen. Toch blijf ik er - in variabele gradaties van vriendelijkheid en onvriendelijkheid - klachten over krijgen."

De Taaldatabank van de VRT geeft Op de Beeck volkomen gelijk. Ook taaladviseur Ruud Hendrickx bevestigt de regel. "Zo zit de Nederlandse taal nu eenmaal ineen", vertelt hij aan VRT NWS. "Denk aan de zinsnede "gij waart". Ook daar komt een extra "t" bij kijken."

Meest gelezen