Geens geeft uitleg bij nieuwe onthullingen in Bendedossier: herlees de liveblog

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamercommissie Justitie meer uitleg gegeven over de nieuwe ontwikkelingen in het dossier van de Bende van Nijvel. Hij zei onder meer dat er volgens hem pogingen zijn gedaan om het onderzoek te manipuleren.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Commissie gaat voort met agenda van de dag

De discussie gaat nu vooral over hoe en wanneer de minister de commissieleden op de hoogte gaat houden van de ontwikkelingen in het dossier. Daarna wordt de agenda voortgezet. We ronden hier de liveblog af.

Geens: "Wat ik kan zeggen is gelimiteerd"

"Ik heb verklaard wat ik kan verklaren", zegt Geens. Hij zegt dat hij nu geen debat kan voeren met de commissieleden, omdat hij het geheim van het onderzoek niet wil schenden. "Ik ben heel gelimiteerd in wat ik kan zeggen. Een minister kan niet op die manier deelnemen aan het debat."

Geens: "Onderste steen moet bovenkomen"

Videospeler inladen...

Onduidelijk of commissieleden vragen kunnen stellen aan Geens

Het was de intentie van minister Geens om enkel een verklaring voor te lezen, maar enkele commissieleden proberen toch vragen te stellen aan Geens over het bendedossier. Of ze ook antwoord zullen krijgen, is niet duidelijk.

Computer onderzocht van "de Reus"

De speurders hebben ook een computer onderzocht die toebehoord heeft aan het mogelijke bendelid. "Maar er werd geen enkel nuttig element meer op teruggevonden."

"Speekselstaal en vingerafdrukken leverden geen resultaat op"

In de stand van zaken van het onderzoek die Geens geeft, zitten ook enkele nieuwe elementen. Zo maakt hij bekend dat er in 2000 een speekselstaal en vingerafdrukken zijn afgenomen van C. B., de man die mogelijk de reus was van de bende. Het resultaat was negatief. Een recente genetische analyse leverde ook niets op.

Het is zaak geen overdreven verwachtingen te koesteren, maar elke steen moet bovenkomen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Geens: "Er zijn pogingen gedaan om het onderzoek te manipuleren"

Geens zegt in zijn verklaring dat er volgens hem pogingen zijn gedaan om het dossier te "manipuleren". Dat inzicht kreeg hij al in 2014. "Het werd me duidelijk dat een aantal onderzoeksstrategieën geen bevredigend resultaat hadden opgeleverd, dat er pogingen gedaan waren om het onderzoek te manipuleren, terwijl de slachtoffers en hun nabestaanden me lieten verstaan dat ze onvoldoende gehoor hadden gekregen in het verleden."

Geens: "Het leek alsof de staat zelf werd aangevallen"

De minister begint nu aan zijn Nederlandstalige uitleg.  Hij zegt dat de aanslagen de indruk gaven dat de staat zelf werd aangevallen. "Dit houdt ons land al heel lang bezig. Het motief van de aanslagen was onduidelijk, veel theoriëen deden de ronde."

We kunnen concluderen dat deze piste zeker interessant is. Maar er blijven heel wat onopgehelderde zaken.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Geens geeft overzicht van nieuwe ontwikkelingen in bendedossier

Geens heeft het nu over de nieuwe ontwikkelingen in het dossier en over het spoedoverleg dat hij gehouden heeft met de procureurs-generaal. Hij geeft een tijdlijn van de nieuwe onderzoeksdaden. Het gaat dan onder meer over hoe slachtoffer David Van de Steen gecontacteerd is door de broer van de vermoedelijke "reus". In februari van dit jaar raakte de informatie bij de speurders.

Geens: "Dossier met grote belangstelling opgevolgd sinds ik minister ben geworden"

Minister Geens gaat een verklaring in het Frans en het Nederlands voorlezen. Hij begint in het Frans en vertelt onder meer dat hij het dossier van de bende met grote belangstelling heeft opgevolgd sinds hij minister is geworden. "De aanslagen hebben terreur gezaaid en families verwoest", zegt hij.

Bende van Nijvel is punt 5 op de agenda

De zitting is begonnen omstreeks 14.30 uur. De nieuwe ontwikkelingen in het dossier over de Bende van Nijvel staat als vijfde punt op de agenda van de Kamercommissie. Een vraag van Kamerlid Annick Lambrecht (SP.A) om het bendedossier als eerste punt te behandelen werd afgewezen door de voorzitter.

Meest gelezen