Videospeler inladen...

Na de rellen: schadevergoeding voor alle getroffen Bruggelingen?

Peter Depover krijgt een nieuwe auto na de crowdfunding van de supporters en spelers van Club Brugge én zijn garagehouder. Het gaat dan over een bedrag van meer dan 5000 euro in totaal. Maar voor de andere Bruggelingen met (in de meeste gevallen) veel minder schade is er ook hoop: het Schadefonds Voetbal van de stad Brugge. 

Voetbalrellen in de buurt van het Jan Breydelstadion (vroeger Olympia), het is niets nieuws. Buren hebben af en toe last van kleinere beschadigingen: brievenbus omgetrapt, bloemen vertrappeld of uitgetrokken, het komt om de zoveel jaar eens voor. Om die mensen een lange financiële lijdensweg te besparen, bestaat er al 17 jaar een speciaal fonds. 

Snel uitbetalen, en de buurtbewoners niet met extra kosten opzadelen, dat is de bedoeling.

Dirk De Fauw, Oprichter Schadefonds Voetbalschade Brugge

Het begon met Euro 2000

Rond Euro 2000 had de buurt van het Brugse stadion te kampen met kleinere baldadigheden, die knap lastig waren voor de buurtbewoners. Om een lange weg met verzekeringen, bewijslast en dergelijke te vermijden, kwam er een fonds van de stad én de voetbalclubs Cercle en Club Brugge. Het principe is simpel: wie een proces-verbaal van de politie heeft en kan bewijzen dat de schade aan zijn huis of voortuin te wijten is aan voetbalvandalisme, krijgt geld uit het fonds. Uiteraard alleen als er een kostenraming volgt én als de vergoeding al niet van een andere speler komt (verzekeraar, crowdfunding, ...). 

12.000 euro

Het Schadefonds Voetbal bestaat nog, lang na Euro 2000. Er zit vandaag nog 12.000 euro in, betaald door de drie partners. Er is ook een afspraak dat als het fonds geen geld meer in kas heeft, er extra inspanningen komen van de drie medespelers. Voorlopig lijkt dat wel niet aan de orde. In de video legt OCMW-voorzitter Dirk De Fauw, oprichter van het fonds in 2000, uit wat de voorwaarden zijn om geld te krijgen.

Meest gelezen