Nicaragua ondertekent klimaatakkoord

De president van Nicaragua, Daniel Ortega, heeft zijn handtekening gezet onder het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft vicepresident Rosario Murillo - Ortega's vrouw - maandag meegedeeld.  

Nicaragua is daarmee een van de laatste landen die het akkoord onderschrijven, enkel de Verenigde Staten en Syrië nemen niet deel.
Nicaragua wilde het akkoord, dat afgesloten werd op de klimaatconferentie van Parijs in 2015, aanvankelijk niet onderschrijven omdat het volgens het Centraal-Amerikaanse land niet ver genoeg gaat. Zo bevat het geen bindende maatregelen. Toch heeft Nicaragua alle vergaderingen bijgewoond sinds het akkoord werd afgesloten. "Ook als het geen ideaal akkoord is, is het momenteel het enige instrument om de vervuiling te stoppen", benadrukte Murillo maandag.

Nu het land het akkoord toch heeft ondertekend, zijn de Amerikanen na hun terugtrekking uit het verdrag in juni des te meer geïsoleerd. De VS - die na China het meeste CO2 uitstoten - zijn nu samen met Syrië de enigen die het niet onderschrijven. Concreet legt het klimaatakkoord van Parijs de bovengrens van +2 graden vast voor de opwarming van het klimaat en het streven om de opwarming zelfs tot +1,5 graden te beperken.
   

Meest gelezen