Onbelast bijverdienen zal ook kunnen via deelplatformen en apps

Wie diensten levert via een app of een digitaal platform dat erkend is, zal ook kunnen genieten van de fiscale regeling voor onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar. Maar de regeling geldt enkel voor wie diensten aanbiedt op een erkend platform.

Afgelopen weekend legde de ministerraad de lijst vast van activiteiten en diensten waarmee je vanaf volgend jaar tot 6.000 euro per jaar onbelast kan bijverdienen. Wie zich inzet in het verenigingswerk, of als sportcoach,  wie kinderopvang aanbiedt of kleine klussen uitvoert bij particulieren, komt in aamerking. Ook wie diensten aanbiedt via een digitaal platform of een app, zal kunnen genieten van de regeling, op voorwaarde dat gebruik maakt van een erkend platform. Momenteel zijn zo'n dertig deelplatformen al erkend.  

Airbnb en Uber, de meest bekende, zijn daar nog niet bij. Voor Airbnb is de huidige regeling te ingewikkeld. Inkomsten uit de verhuur van een kamer worden nu nog aan een ander tarief belast dan inkomsten voor het aanbieden van een dienst, zoals een ontbijt. Dat verandert. In de nieuwe regeling zal er geen onderscheid meer gemaakt worden tussen diverse, onroerende en roerende inkomsten. Ze zullen allemaal onder de nieuwe regels voor onbelast bijverdienen vallen.  

De deeleconomie  is in volle ontwikkeling. Voor sommigen is het ook een springplank naar een vaste activiteit als zelfstandige.

Alexander De Croo

“De deeleconomie  is in volle ontwikkeling", zegt minister voor digitale agenda Alexander De Croo (Open VLD). "Via apps en digitale platformen leveren particulieren steeds meer diensten aan elkaar. Voor sommigen is het ook een springplank naar een vaste activiteit als zelfstandige." Met de nieuwe regels voor de deeleconomie is België volgens De Croo één van de voortrekkers van de peer-to-peer economie in Europa.

En wat met werklozen? Mogen zij ook onbelast bijverdienen bovenop hun uitkering? Niet zomaar, zegt de woordvoerster van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). "Dat zal moeten gebeuren in het kader van een activeringstraject van de VDAB, onder begeleiding." Kortom, je zal toestemming moeten vragen.

Dit zijn de digitale deelplatformen die al erkend zijn

 • Beautydash
 • Bpost (bringr)
 • Branpont (bijles Herent)
 • Cogito
 • Conceptz (Klaariskees)
 • Daoust (Dajobs)
 • Eigenonderwijs
 • Flavr
 • Heetch Belgium
 • Helpper
 • Het Bijlesbureau
 • Homeyz
 • Klusser GCV  
 • Listminut.be
 • LSQ (shortstreet.be)
 • Menu Next Door
 • Mixle ( crowdfilms)
 • My Sherpa
 • Opleiding en huiswerkinstituut
 • Optibi VOF (het bijleshuis)
 • Parcify
 • PWIIC
 • Red Carrots
 • Shippr
 • StarPirates ( KLUSTER)
 • Supervakantie Vlaanderen
 • Uber Portier  BV's (Ubereats)
 • Vengo
 • Wetasker
 • Your Private Butler

Meest gelezen