Videospeler inladen...

R2-D2 uit "Star wars" is op bezoek in het Design museum in Gent

In het Design museum in Gent is R2-D2 aangekomen. De iconische robot uit "Star wars" is de komende maanden het pronkstuk van de tentoonstelling "Hello robot".

Fans van "Star wars" kunnen vanaf vrijdag in het Design museum in Gent terecht. Dan opent de tentoonstelling "Hello robot" met niemand minder dan de iconische robot R2-D2 uit de sciencefictionfilms als blikvanger.

"We wilden een echt iconische robot uit de filmgeschiedenis als pronkstuk", zegt conservator Fredo De Smet. "Dan zijn er een aantal opties: Robocop, Terminator... Maar dat zijn gewelddadige robots en R2-D2 is dat niet. Integendeel, hij redt het universum."

Origineel model

De Smet zegt dat hij heel trots is dat hij R2-D2 naar Gent kon halen. "Het is een origineel model dat in twee films is gebruikt", legt hij uit. Zo was de romp in de allereerste "Star wars"-film te zien en de benen en het hoofd in "The empire strikes back". De robot komt uit de privécollectie van "Star wars"-bedenker George Lucas.

Het kleinood wordt zeer omzichtig behandeld. De medewerkers van het museum mochten de kist waarin R2-D2 aankwam, niet zelf openen. Dat deed een speciaal daarvoor opgeleide assistent van George Lucas. Zij stelde vast dat de robot geen schade had opgelopen tijdens de reis, waarna hij zijn vaste plek in de tentoonstelling kreeg.

"We proberen met onze robottentoonstelling mensen op een andere manier naar robots te laten kijken", zegt De Smet nog. "Het beeld van R2-D2 is een klassiek beeld van robots dat we hebben, maar dat beeld wordt verder in de expositie ontrafeld en verfijnd en we komen in de toekomst terecht, waarin mens en machine versmelten."

Image supplied by FilmStills.net

Meest gelezen