Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland stelt veto tegen VN-resolutie over onderzoek chemische aanvallen Syrië

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad een resolutie geblokkeerd die het mandaat had moeten verlengen van een team dat chemische aanvallen in Syrië onderzoekt. De resolutie draait om het zogenoemde Joint Investigative Mechanism (JIM), waarvan het mandaat volgende maand afloopt.

Het JIM staat voor het gemeenschappelijke onderzoeksteam van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) met zetel in Den Haag. De OPCW stelt vast of er al dan niet chemische wapens werden gebruikt, maar het JIM is sinds 2015 in het leven geroepen om de verantwoordelijken aan te wijzen. Het JIM had een mandaat tot volgende maand, dat met een jaar verlengd had moeten worden. Maar die verlenging heeft Rusland nu tegengehouden.  

Donderdag zou het JIM een rapport moeten voorstellen over de vermoedelijke aanval met gifgas op de stad Khan Shaykhun in de Syrische provincie Idlib. Bij die aanval vielen meer dan 80 doden, onder wie veel kinderen. Voor de Amerikaanse regering-Trump was de aanval de aanleiding voor een raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis.

Rusland had erop aangedrongen om pas ná de voorstelling van het rapport te beslissen over de verlenging van het mandaat van het JIM. Maar Rusland vond niet genoeg bondgenoten om die vraag te ondersteunen, en opteerde er dan maar voor om zijn veto in te zetten om de verlenging tegen te houden.

Het is al de negende keer dat Rusland een handeling tegen zijn bondgenoot Syrië tegenhoudt. Mensenrechtenorganisatie verwijt de Russen daarom dat ze "het licht op groen zetten voor oorlogsmisdaden".

In een eerder rapport over Khan Shaykhun gaven mensenrechtenonderzoekers van de VN al aan dat het Syrische regime van Bashar al-Assad achter de gifgasaanval zat.

Meest gelezen