Videospeler inladen...

Scenario "Niet schieten", film over Bende van Nijvel, verandert niet

Het scenario van de film "Niet schieten", over de Bende van Nijvel, wordt niet aangepast. De film van regisseur Stijn Coninx zal even actueel blijven, wat de uitkomst van de recente wendingen in het dossier ook wordt. Het scenario van de film speelt zich af tussen 1985 en 2010. Op vraag van David Van de Steen zelf wordt de teasertrailer ook vroeger verspreid.

Door de recente ontwikkelingen in het dossier rond de Bende van Nijvel kregen de makers van de film de voorbije dagen meermaals de vraag in hoeverre de nieuwste film van Stijn Coninx door de feiten wordt ingehaald.

"Het scenario van de fim speelt tussen 1985 en 2010 en daar hebben de recente gebeurtenissen dus geen impact op", legt Stijn Coninx uit. "Wel zijn er in de film elementen verwerkt die nu door de actualiteit bevestigd worden. De reden waarom ik deze film absoluut wou maken, is de verontwaardiging die in mij opkwam na het lezen van het boek van David Van de Steen."

"Zijn verhaal, en dat van zijn grootouders, is representatief voor wat alle slachtoffers van De Bende van Nijvel hebben meegemaakt in de afgelopen méér dan 30 jaar. Mijn film gaat niet over de daders, maar over de slachtoffers en hun verwanten, en hoe hen tot op heden gerechtigheid is ontzegd. Ik kan alleen maar hopen dat de ware toedracht achter de daders én hun opdrachtgevers nu naar boven komt.”

Producent Peter Bouckaert benadrukt dat er in het ontwikkelingsproces van de film steeds over gewaakt is dat de film waarachtig zou blijven en dat het verhaal niet zou staan of vallen met een eventuele doorbraak in het "Bende-dossier". "Wat de slachtoffers van de Bende van Nijvel en hun familieleden is overkomen, niet alleen de gewelddadige overvallen zelf maar ook het hele onderzoek en de manier waarop ze door de overheid in de steek zijn gelaten, tart alle verbeelding."

"Dat is het verhaal van “Niet schieten”: een verhaal van wanhoop en hoop. Wanhoop omwille van wat hen is aangedaan, tot op vandaag, hoop omwille van het geloof dat de waarheid vroeg of laat zal bovenkomen. Wij hopen met de slachtoffers mee dat dat moment nu gekomen is. De uitkomst van het nieuwe onderzoek zal wel degelijk een impact hebben op de film, namelijk op wat er op het einde van de film op de eindpancartes zal verschijnen. Wij hopen van harte dat wij die tekst zullen mogen/moeten actualiseren tegen dat de film uitkomt op 24 oktober 2018."

Teasertrailer op vraag van David Van de Steen vroeger verspreid

Vorige week donderdag werd tijdens de première van "Het tweede gelaat" voor het eerst een teasertrailer van "Niet schieten" voorgesteld. Deze teaser (zie video hieronder) loopt vanaf morgen in de zalen. Op verzoek van David Van de Steen wordt de teaser vervroegd verspreid naar aanleiding van de recente gebeurtenissen.  

De film vertelt het verhaal van David die ziet hoe zijn ouders en zijn zus voor zijn ogen neergeschoten worden bij de laatste aanslag van de Bende op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 novmeber 1985. Hij blijft zwaargewond en verweesd achter. Zijn grootouders vangen hem op en proberen hem een toekomst te bieden.

Jan Decleir speelt de rol van de grootvader, Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder. De rol van David wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broers Mo en Kes Bakker en Jonas Van Geel. Louis Talpe en Elke Van Mello spelen de ouders, Zita Wauters (dochter van Koen Wauters) is zus Rebecca. Het scenario werd geschreven door Rik D'hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté.

Meest gelezen