AFP or licensors

Schäuble verkozen tot nieuwe voorzitter van Duitse Bondsdag

De voormalige Duitse minister van Financiën Wolfang Schäuble is vandaag verkozen tot nieuwe voorzitter van de Bondsdag. De 75-jarige CDU'er kreeg 501 van de 709 stemmen achter zijn naam. De radicaalrechtse AfD had vooraf al gemeld tegen hem te stemmen.

Schäuble, die al sinds 1972 in de Bondsdag zetelt, geldt als een van de machtigste politici van Duitsland. Hij werd door bondskanselier Angela Merkel gekozen als kandidaat-parlementsvoorzitter, om orde en stabiliteit te brengen in de Bondsdag, na het succes van de radicaalrechtse Alternative für Deutschland in de verkiezingen van 24 september.

Met 12,6 procent van de stemmen wist de AfD 94 van de 709 zitjes in de Bondsdag te veroveren, en wordt daarmee de derde grootste partij. Het is bovendien de eerste keer sinds kort na de Tweede Wereldoorlog dat een radicaalrechtse partij in het Duitse halfrond zetelt, en dat stemt veel parlementsleden ongerust. 

"Nieuw tijdperk"

Het debuut van de AfD in de Bondsdag ging dan ook niet ongemerkt voorbij. "Het volk heeft gekozen, nu begint een nieuw tijdperk", verklaarde AfD-vertegenwoordiger Bernd Baumann tegenover het parlement. "Niemand vertegenwoordigt het volk op zijn eentje", vuurde Schäuble daarop terug tijdens zijn openingstoespraak. "De manier waarop we hier met elkaar spreken kan als voorbeeld dienen voor het maatschappelijk debat", klonk het. 

De overgrote meerderheid van de parlementsleden lijkt Schäuble daarin te volgen, want AfD-politicus Albrecht Glaser werd kort daarna overweldigend weggestemd als kandidaat-vicevoorzitter van de Bondsdag. De 75-jarige ex-CDU'er kreeg 115 van de 703 afgegeven stemmen achter zijn naam, 550 afgevaardigden stemden tegen, 26 onthielden zich en 12 stemmen waren ongeldig.

AfD-vertegenwoordigers Bernd Baumann en Albrecht Glaser
AFP or licensors

Zwarte nul

Gisteren werd in het Duitse ministerie van Financiën afscheid genomen van Schäuble, na twaalf jaar ministerschap (vier jaar als minister van Binnenlandse Zaken en acht als minister van Financiën). Als afscheidsgeschenk kreeg hij een luchtfoto waarop te zien is hoe zijn medewerkers een zwarte nul vormen, het symbool van zijn strenge begrotingspolitiek.

Als minister keek hij altijd streng toe op de Duitse overheidsfinanciën. Geen rode cijfers en een begroting die minstens in evenwicht was, stonden centraal in zijn beleid. Op die manier streefde Schäuble elk jaar opnieuw naar wat hij zelf een "zwarte nul" noemde. Sinds 2014 slaagde hij daar ook elk jaar in.

Meest gelezen