Smeyers (N-VA): "Dossier Bende van Nijvel naar Vlaanderen? Laat er ons geen communautaire kwestie van maken"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moet "alles op alles zetten" om de waarheid over de Bende van Nijvel nu naar boven te brengen. Dat vindt N-VA-Parlementslid Sarah Smeyers. Een communautaire discussie over het overbrengen van het onderzoek van Charleroi naar Vlaanderen is volgens haar dan weer niet aan de orde, laat ze verstaan in "De ochtend" op Radio 1.

Deze namiddag zal minister Geens de Kamercommissie Justitie te woord staan over de recente ontwikkelingen in het dossier. "Ik hoop dat hij op de plaats waar hij moet spreken zeer klare taal zal spreken", zegt Smeyers in "De ochtend" op Radio 1. "Hij is nu de politiek verantwoordelijke. Hij moet het signaal geven aan het parlement en aan het hele volk welke mensen en welke middelen hij zal inzetten om de waarheid aan het licht te brengen."

Volgens Smeyers moet er uitgespit worden "wat er fout is gegaan, wie voor wie heeft gezwegen en waarom bepaalde cruciale getuigenissen niet zijn afgenomen",  klinkt het. "Geens heeft de verdomde plicht om duidelijkheid en klaarheid te scheppen." Het N-VA-Parlementslid denkt bijvoorbeeld aan een "totaal nieuwe onderzoekscel die van nul begint, tabula rasa".

Maar het dossier weer overbrengen vanuit Charleroi naar Dendermonde - zoals burgemeester van Aalst en partijgenoot Christoph d'Haese eerder opperde - lijkt Sarah Smeyers niet meteen een goed idee te vinden. "Idealiter was het nooit naar Wallonië gegaan. Maar om het nu weer naar Vlaanderen te brengen, dat is een doekje voor het bloeden. Dat kost tijd en geld. Laat het nu waar het nu is. We kunnen de middelen veel efficiënter inzetten. Ik wil hier absoluut geen communautair dossier van maken, daar heeft nu niemand iets aan."

De N-VA laat weten dat de partij wel degelijk vindt dat er "geen dynamiek" zit in de manier waarop het parket van Charleroi het onderzoek naar de Bende van Nijvel voert en dat het daarom beter wordt weggehaald daar. "Maar dit is voor ons absoluut geen communautaire kwestie Wallonië-Vlaanderen", klinkt het. Concreet denkt de N-VA aan de inschakeling van het federaal parket.

Meest gelezen