Snelle vergoeding voor schade voetbalrellen Brugge

Na de topmatch tussen Club Brugge en Antwerp in het Jan Breydelstadion zondag braken er zware rellen uit met voetbalsupporters. De gedupeerde inwoners kunnen wellicht een vergoeding krijgen uit een speciaal fonds.

Zondagavond, na de topwedstrijd Club Brugge-Antwerp, brak een vechtpartij uit in een café in Brugge.  Dat kwam de harde kern van Club ter ore, die in een ander café zat. De supporters voerden een raid uit en stootten op de politie. Ze richtten vernielingen aan, onder meer de auto van een rolstoelgebruiker werd in brand gestoken.

Weinig gebruikt schadefonds

Om de gedupeerde inwoners te vergoeden wil de stad Brugge nu een schadefonds aanspreken dat in 2000 werd opgericht. Het zou destijds de omwonenden van het Jan Breydelstadion vergoeden als er problemen waren tijdens het Europees Kampioenschap. In het fonds zit geld van het stadsbestuur, Club en Cercle Brugge. Maar al die jaren is het fonds amper gebruikt, zegt Dirk De Fauw, OCMW-voorzitter in Brugge. "Nu stellen we vast dat er na de rellen van zondagavond heel wat schade is en dat het fonds moet aangesproken worden."

Rolstoelgebruiker

Schade aan auto's wordt normaal niet vergoed door het fonds. Zondag is dus ook de auto van een rolstoelgebruiker vernield. De hooligans hadden de auto omver geduwd en in brand gestoken. De Fauw vindt dat de eigenaar toch een vergoeding moet krijgen uit het speciale fonds. Intussen heeft Club Brugge een crowdfunding opgezet om geld op te halen voor de rolstoelgebruiker.

Meest gelezen