UZ Gent vraagt vrijspraak voor dood van anorexiapatiënte

Het UZ Gent pleit ook voor het hof van beroep in Gent onschuldig aan onopzettelijke doding in een zaak waarin in 2011 een anorexiapatiënte overleed.

Een 13-jarig meisje stierf nadat er voeding in de longen kwam, na een slecht geplaatste sonde. Het UZ
blijft volhouden dat de sonde mogelijk wel correct werd geplaatst

Een verpleegster, een vrouwelijke dokter en het UZ moesten zich eind vorig jaar voor de correctionele rechtbank in Gent verantwoorden voor de dood van het meisje, dat stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later, op 20 mei 2011. 

De rechtbank was van oordeel dat de verpleegster de sonde niet in de maag maar in de linkerlong plaatste. Ze genoot echter van de strafuitsluitende verschoningsgrond, omdat het UZ de zwaarste
fout maakte. De dokter werd vrijgesproken omdat er twijfel was over het oorzakelijk verband tussen haar gebrekkige controle en het overlijden. Het UZ Gent kreeg de maximale geldboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel.     

Het UZ Gent ging in beroep en blijft betwisten dat de sonde verkeerd werd geplaatst. "Er werd na het kokhalzen sondevoeding in het bakje gevonden." Volgens het UZ is het mogelijk dat de sonde -al dan niet bewust door het meisje- werd verplaatst. Het UZ vraagt de vrijspraak op grond van twijfel.

De nabestaanden van het meisje hebben het moeilijk met die betwisting. "De slachtoffers willen erkenning en willen horen dat er een fout is gemaakt. Dit hebben ze gekregen in een vonnis, maar waartegen beroep werd aangetekend. Om dan nu weer te horen dat de patiënte zelf de sonde heeft verplaatst."

De dokter en de verpleegster gingen niet in beroep. Het parket ging wel in beroep, maar vecht eigenlijk de beslissing van de eerste rechter niet aan. "Dit behoort tot de imperfectie van het leven."     

Uitspraak op 21 november.

Meest gelezen