Wereldwijde wijnproductie laagste sinds 1961

De wijnproductie wereldwijd bedraagt dit jaar naar schatting 246,7 miljoen hectoliter. Dat is het laagste niveau in meer dan 50 jaar, zo blijkt uit een schatting van de internationale wijnorganisatie in Parijs. De wereldwijde productie daalde met 8,2 procent ten opzichte van 2016.

Dat er zo weinig wijn is, komt grotendeels omdat de oogsten in de drie grootste wijnlanden tegenvielen door ongunstige weersomstandigheden. In Italië werd bijna een kwart minder geproduceerd dan vorig jaar, in Frankrijk bijna een vijfde minder en in Spanje 15 procent minder. 

Slechts vier landen in Europa produceerden meer wijn dan in 2016: Portugal, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk. De Verenigde Staten, de op drie na grootste wijnproducent ter wereld, hielden de productie vrijwel stabiel op 23,3 miljoen hectoliter.

Daarbij is er nog geen rekening gehouden met de bosbranden begin oktober in Californië, waarbij ook wijndomeinen in Napa Valley en Sonoma schade opliepen.

Meest gelezen