Videospeler inladen...

Xi Jinping machtigste Chinese leider sinds Mao

De naam en de theorieën van partijleider en president Xi Jinping vormen voortaan een deel van de grondwet van de communistische partij. Dat is beslist tijdens de sluitingsceremonie van het 5-jaarlijkse partijcongres. Daarmee bevestigt Xi zijn positie als machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong, de stichter van de Chinese Volksrepubliek.  

"Socialisme met Chinese karakteristieken voor een nieuw tijdperk" is voortaan een hoofdstuk van de Chinese grondwet. Dat hebben de meer dan 2200 aanwezigen op het 5-jaarlijkse Partijcongres unaniem beslist in Peking.  Het amendement krijgt de titel "Gedachtegoed van Xi Jinping". Daarmee komt Xi op gelijke hoogte met Deng Xiaoping, die de deur openzette voor baanbrekende economische hervormingen tijdens de jaren '80, en Mao Zedong, de stichter van de Chinese Volksrepubliek in 1949.  Ook hun naam en theorieën werden opgenomen in de grondwet. Bij Deng Xiaoping gebeurde dat pas na zijn dood.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De dynastie van Xi

"Het Chinese volk heeft een grote en schitterende toekomst voor zich" zei Xi tijdens zijn slotrede.  "Op dit plechtige moment zijn we vervuld van zelfvertrouwen en van trots." Bij de opening van het congres, vorige woensdag beloofde Xi om China om te  bouwen tot een welvarende samenleving met een innovatieve economie, een proper milieu en een machtig leger. Hij zei ook dat China tegen 2050 een wereldmacht  zal zijn.  Plaats voor democratie is er niet in China.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Xi, nu 64, morgen ook bevestigd als partijleider en president voor een nieuwe ambtstermijn van 5 jaar.  Maar ook nadien zal zijn invloed groot blijven. Op alle scholen, universiteiten en staatsondernemingen worden het gedachtegoed van Xi voortaan verplichte kost.  

Meest gelezen