"Let op! Volgend jaar kan je depressief worden of verslaafd aan alcohol"

Eerstejaarsstudenten aan de KU Leuven kunnen een mail ontvangen waarin staat dat ze volgend jaar in een depressie terecht kunnen komen, schrijft de Standaard. Dat is het gevolg van onderzoek door enkele psychologen,  zij kunnen voorspellen welke studenten pychische problemen zullen krijgen. De Privacycommissie heeft bedenkingen. 

Sinds 2012 sturen professor Ronny Bruffaerts en twee van zijn doctoraatsstudenten, Philippe Mortier en Glenn Kiekens, vragenlijsten naar studenten van de KU Leuven. Hoe voel je je? Heb je wel eens sombere gedachten? Op zulke vragen geven de studenten antwoord, geheel vrijwillig. De eerstejaarsstudenten van vijf jaar geleden zijn de hele duur van hun studie bevraagd, elk jaar weer kregen ze een lijstje.  Het  team van Bruffaerts heeft intussen de antwoorden van 12.000 studenten verzameld.

Depressie voorspellen

De onderzoekers hebben die massa aan gegevens over alle individuele studenten geanalyseerd. Ze hebben de risicofactoren kunnen oplijsten die belangrijk zijn bij het ontstaan of voortbestaan van een depressie, suïcidaliteit of alcoholafhankelijkheid. En ze zijn erin geslaagd een wiskundig algoritme te ontwikkelen dat heel precies bepaalt hoe groot het risico is dat een eerstejaarsstudent een psychische aandoening krijgt. 

Kritische periode

De onderzoekers willen nu preventief aan de slag gaan met het nieuwe algoritme. Het is de bedoeling dat de computer automatisch een mail stuurt als uit de antwoorden van een eerstejaarsstudent blijkt dat hij of zij in een risicogroep zit. Het is heel belangrijk om de student op de hoogte te brengen, zegt Bruffaerts. "De studietijd is een kritische periode voor het ontwikkelen van emotionele problemen. Bovendien staan jongeren tussen 18 en 24 jaar onder grote druk om intellectueel en sociaal te presteren, en hebben ze vaak hulp nodig."

Wat zegt de privacycommissie?

Voorlopig worden er nog geen automatische mails verstuurd  naar de eerstejaarsstudenten. Het is wachten op toestemming van de Privacycommissie. Voorzitter Willem De Beuckelaere heeft alvast geen hoge pet op van voorspellende geneeskunde. Maar hij is vooral bezorgd over de student die via een mail moet vernemen dat hij gevaar loopt. "De wet op de patiëntenrechten zegt dat elke patiënt mag weten wat er in zijn dossier staat, maar de wet zegt ook dat hij begeleid moet worden als hij uitleg krijgt, door de huisarts of een andere medisch deskundige. Een automatische mail lijkt me toch bijna een kogelschot, zo mogen we mensen echt niet behandelen."

Meest gelezen