Harold Versteeg

Automatische defibrillators redden niet genoeg mensen die een hartaanval krijgen

Wie een plotse hartaanval krijgt op een openbare plaats kan in te weinig gevallen gered worden door een automatische defibrillator, of AED. Tot die conclusie komt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Mensen weten niet hoe ze een AED moeten gebruiken, of durven het niet. En de toestellen zijn niet altijd bereikbaar. 

Het groene bakje met in witte letters “AED” op. Iedereen weet er ergens wel eentje hangen, maar het toestel gebruiken, durven we blijkbaar niet goed. Nochtans zegt zo’n Automatische Externe Defibrillator (AED) vanzelf wat je moet doen, waardoor je dus niets verkeerds kan doen. Plus, je kan er iemand mee redden die een hartaanval krijgt.

Al blijven de overlevingskansen volgens het KCE verrassend laag. Het Kenniscentrum berekende dat slechts 8 procent van de slachtoffers kunnen worden gered door een defibrillatie door omstaanders. Daar zijn enkele redenen voor.

Veel mensen durven niet helpen

Veel mensen zijn bang om te helpen en treuzelen te lang. Elke minuut vertraging verlaagt de overlevingskansen met 10 tot 12 procent. Het is belangrijk dat een omstaander onmiddellijk de hulpdiensten verwittigt, het slachtoffer reanimeert en eventueel een elektrische stroomstoot toedient met een AED. Het Kenniscentrum klaagt aan dat er in ons land niet voldoende opleidingen worden georganiseerd over reanimatietechnieken, waardoor mensen zich niet vertrouwd genoeg voelen.

Meeste AED's zijn niet constant toegankelijk

In België hangen 8.000 tot 10.000 AED’s, maar de grote meerderheid (70 procent) hangt op privé-eigendommen zoals sportclubs en bedrijven. Je kan ze dus niet altijd gebruiken. Het is ook moeilijk om snel te weten waar in de buurt een AED hangt. Er bestaan apps, maar die zijn vaak onvolledig of verschillen onderling, zegt het KCE. In theorie moeten alle toestellen geregistreerd worden bij de FOD Volksgezondheid, maar de procedure is complex en ontmoedigt veel eigenaars.    

Van waar het lage cijfer van 8 procent?

Jaarlijks krijgen zo’n 9.000 Belgen een plotse hartstilstand, waarvan 17 tot 30 procent op een openbare plaats. In slechts de helft van de gevallen zijn er andere mensen in de buurt die kunnen helpen. Je komt dus automatisch al aan een laag percentage.  

Een AED werkt ook niet bij elke hartaanval. Daardoor komt het Kenniscentrum uiteindelijk op het lage cijfer van 8 procent. Wat trouwens een schatting is die het KCE baseert op de weinige Belgische cijfers in combinatie met studies uit het buitenland.  

Dit betekent dus zeker niet dat AED's nutteloos zijn. "Als ze in ideale omstandigheden worden gebruikt, redden ze wel degelijk levens," besluit het Kenniscentrum. 

Bekijk hieronder de instructievideo van het Rode Kruis.

Meest gelezen