JORIS VAN GENNIP

Amerikaans Congres maakt 36 miljard dollar vrij voor noodhulp

Na een reeks van verwoestende natuurrampen heeft het Amerikaanse Congres dinsdag 36,5 miljard dollar (31 miljard euro) ter beschikking gesteld voor heropbouw.  

Het noodhulppakket, dat in de Senaat met 80 stemmen tegen 19 werd goedgekeurd, kreeg twee weken geleden al groen licht van het Huis van Afgevaardigden, maar moet nu wel nog door president Donald Trump worden ondertekend. Concreet voorziet het pakket in 18,7 miljard dollar voor het federaal bureau voor rampenbestrijding FEMA en 16 miljard dollar extra werkingsmiddelen voor het federaal programma voor overstromingspreventie. Puerto Rico - het Amerikaanse territorium in de Caraïben dat vorige maand getroffen werd door orkaan Maria - kan bovendien op 1,27 miljard dollar bijkomende steun rekenen, terwijl de door grote natuurbranden getroffen staat Californië 576,5 miljoen extra noodhulp krijgt. In een eerder noodhulppakket op 8 september had het Congres ook al 15,25 miljard dollar extra middelen vrijgemaakt voor de staten Texas en Florida, die werden geteisterd door orkanen Harvey en Irma.

Meest gelezen