© Sara Janini - creative.belgaimage.be

Antwerpse museumdirecteurs zijn ten einde raad en stappen naar cultuurminister Gatz

De directeurs van drie bekende Antwerpse musea luiden de alarmbel. Het Modemuseum (MoMu), het Fotomuseum (FOMU) en het Diamantmuseum (DIVA) vallen nu nog onder de provincie Antwerpen. Maar de provincies mogen vanaf 1 januari geen musea meer uitbaten. De drie Antwerpse musea willen doorgaan als een stichting, maar de middelen en de voorwaarden daarvoor zijn erg onduidelijk.

Al meer dan twee jaar voeren de musea gespreken over hoe het verder moet als ze vanaf 1 januari niet meer onder de provincie Antwerpen vallen. Ze willen graag doorgaan als De Museumstichting, een soort vzw die haar geld zou krijgen van Vlaanderen -al dan niet via de stad Antwerpen- en die een grote autonomie zou hebben om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld financiën en personeel.

Maar volgens de drie directeuren ziet de stad Antwerpen die oplossing niet zitten, en zou die de stichting willen inkantelen in haar eigen administratie. En dat zou nadelig zijn voor de musea en hun personeel. "Wij willen ons personeel dezelfde voorwaarden kunnen geven als nu," zegt Elviera Velghe van het FOMU. "Maar het ziet er niet naar uit dat dat zal lukken als wij onder een stedelijke administratie terechtkomen. We hebben bijvoorbeeld berekend dat het poetspersoneel het met aanzienlijk minder zal moeten doen."

Wij zijn boos en gefrustreerd omdat wij in een soort van politiek spelterechtgekomen zijn.

Kaat Debo, directeur MoMu

Bezorgd over autonomie

De musea zijn ook bang dat ze op andere vlakken slecht uit de deal zullen komen en autonomie gaan verliezen. "Wij willen graag zélf ons personeel blijven beheren en bijvoorbeeld zelf vacatures uitschrijven. Zelf beslissen wie wij aannemen en wie wij ontslaan, " zegt Jeroen Martens van DIVA. "Als dat allemaal via een stedelijke administratie moet dan hebben wij daar nog maar weinig vat op."

Maandagochtend schreven de drie directeurs een emotionele brief naar Vlaams cultuurminister Sven Gatz (OpenVLD). Daarin vragen ze dat De Museumstichting niet onder de stad zou vallen, en dat het geld voor de drie musea niet aan de stad Antwerpen wordt overgedragen. Gisteren werden ze ook kort ontvangen op het kabinet. Kaat Debo van het MoMu: "We zijn echt boos en wij zijn een beetje ten einde raad.  Wat wij vandaag vaststellen is dat heel het proces, de dialoog tussen de verschillende overheden volledig in het slop zit.  En dus zijn wij heel erg gefrustreerd omdat wij in een soort van politiek spel terechtgekomen zijn."

Geen idee hoe het verder moet

De tijd dringt voor de drie musea, want over twee maanden vallen zij niet meer onder het provinciebestuur. Jeroen Martens weet nog niet wat er dan zal gebeuren. "Vanaf 1 januari 2018 zal het geld dat voor ons bestemd is bij Vlaanderen liggen. Maar hoe dat dan precies bij ons zal terechtkomen is onduidelijk. Ons maakt het niet uit of dat via de stad Antwerpen gaat of rechtstreeks vanuit Vlaanderen. Maar zoals de zaken er nu voorstaan, kunnen wij niet verder. Wij hebben allemaal grote projecten op stapel staan, wij moeten voort."

Kabinet Gatz: "Stad Antwerpen en musea moeten onderhandelen over praktische modaliteiten"

Het kabinet van Vlaams minister van cultuur Sven Gatz heeft in een reactie laten weten dat het aan de stad Antwerpen en de musea is om het verder te regelen.

"Twee jaar geleden heeft de Vlaamse regering beslist dat de 3 musea overgaan naar de stad Antwerpen. Een logische keuze in het kader van de overheveling van bevoegdheden en het feit dat Antwerpen voldoende bestuurskracht heeft om 3 musea over te nemen. De Vlaamse regering heeft het programmadecreet goedgekeurd, waarbij er middelen (10 miljoen euro) worden toegewezen aan de stad Antwerpen. Die middelen zijn voldoende om de werking en overdracht van het personeel te garanderen. Het is nu aan de stad Antwerpen en de 3 musea om te onderhandelen over de praktische modaliteiten".

Meest gelezen