BBC dient klacht in tegen Iran bij VN na intimidatie van personeel

De Britse publieke omroep BBC heeft een klacht ingediend tegen Iran bij de Verenigde Naties, omdat de Iraanse autoriteiten medewerkers van BBC Persian en hun familieleden systematisch zouden lastigvallen en intimideren. BBC-directeur Tony Hall spreekt van een schending van de mensenrechten.

De klacht kwam er nadat de Iraanse autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek hadden opgestart naar 152 (ex-)medewerkers van de Perzische dienst van de Britse publieke omroep, voor "een samenzwering tegen de nationale veiligheid". Als gevolg daarvan werden de bankrekeningen van de personeelsleden in Iran bevroren.

Volgens de BBC is die maatregel slechts de zoveelste stap in een campagne van intimidatie en vervolging, die aan de gang is sinds de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009. Die campagne is erop gericht de journalisten onder druk te zetten om hun werk voor de BBC stop te zetten, schrijft de nieuwsorganisatie in een verklaring.

Iraanse autoriteiten zouden onder meer familieleden van BBC-medewerkers willekeurig hebben gearresteerd, hun paspoorten in beslag hebben genomen en hen verboden hebben om het land te verlaten, stelt de nieuwsomroep. Bovendien zou Teheran valse nieuwsberichten hebben verspreid, om de reputatie van de BBC medewerkers en hun gezinnen te ondermijnen.  

Schending van fundamentele mensenrechten

Tony Hall, directeur-generaal van de BBC, noemt het strafrechtelijk onderzoek naar zijn werknemers "politiek gemotiveerd" en spreekt van een "ongeziene collectieve bestraffing van journalisten, die simpelweg hun job willen doen". "Dit is niet zomaar een campagne tegen het personeel van BBC Persian, maar tegen de fundamentele mensenrechten", schrijft Hall. Hij roept de Iraanse overheid dan ook op om het gerechtelijk onderzoek onmiddellijk stop te zetten. 

David Kaye, de speciaal rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting, heeft intussen bevestigd dat hij de klacht van de BBC heeft ontvangen. "We dringen er bij de Iraanse regering op aan om te stoppen met het lastigvallen van medewerkers van BBC Persian en hun gezinnen, net als andere journalisten", stelde hij.

"Het is een zeer ernstige bezorgdheid voor ons", verklaarde de VN-rapporteur nog, "mede omdat het een algemeen patroon weerspiegelt, maar ook omdat het directe schade veroorzaakt aan personen die alleen hun job proberen te doen, een job die wordt beschermd door de internationale mensenrechtenwetgeving."

Meest gelezen