©DELEU/Eurekaslide

België wil niet dat onkruidverdelger glyfosaat nog 10 jaar toegelaten wordt

België zal tégen de verlenging van de toelating voor glyfosaat stemmen. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme aangekondigd. Glyfosaat is een stof die gebruikt wordt in onkruidverdelgers zoals Roundup. 

De licentie voor glyfosaat loopt eind dit jaar af, en de Europese Commissie was van plan om het product ook de komende 10 jaar nog toe te laten. Maar glyfosaat is erg omstreden. Volgens sommige onderzoeken kan de stof kanker veroorzaken. En daarom wil het Europees Parlement glyfosaat maar voor maximum 5 jaar toelaten, uitdooffase inbegrepen. Ons land zal die resolutie van het parlement steunen. 

De Commissie heeft tot nu toe altijd haar plan verdedigd om de licentie voor glysfosaat met 10 jaar te verlenegen. Nu zou de Commissie zich kunnen vinden in een compromis van 5 tot 7 jaar. Maar ook dat vindt ons land te lang. 

"Wij nemen dezelfde positie in als het Europees parlement. We houden tegelijk rekening met de wetenschappelijke controverse en de noodzaak van een uitdooffase van de landbouw," zegt minister Ducarme.

Meest gelezen