Bobby Setter: "Fats Domino wàs New Orleans, hij was een monument"

"Hij was een vriend, een voorbeeld en een goedhartig mens." Dat zegt Bob Verhelst (Bobby Setter) over Fats Domino, de rock-'n-rollpionier die pas is gestorven. Ook Paul Ambach (Boogie Boy) kende hem goed.

"Hij was mijn idool", herinnert Bobby Setter zich zijn goeie vriend Fats Domino in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik kende hem al heel lang. Ik ben zeker 40 of 45 keer bij hem thuis geweest in New Orleans, vorige maand nog zelfs."

"Ik leerde Fats Domino kennen in het Hilton in Berlijn waar ik met de Bobby Setter Band aan het spelen was. Hij was op tournee. Sindsdien waren we echte vrienden. Ik ben helemaal de kluts kwijt. Fats Domino wàs New Orleans, hij was een monument. Hij had ook een monument in Bourbon Street."

Orkaan Katrina

"In 2005 heb ik samen met hem orkaan Katrina meegemaakt. Tot dan woonde hij in de Lower Ninth Ward. Daar had hij zijn hele leven gewoond. Nadien moest hij verhuizen naar Harvey op de westelijke oever van de Mississippi. Het was een mooi huis, maar hij was er niet gelukkig. Het was niet zijn streek, het was niet de plek waar hij zijn roots had."

"Toch hebben we oneindig veel plezier gemaakt in dat huis. Hij had een vleugelpiano en we hebben uren samen zitten jammen. Hij was een vriend, een voorbeeld en een goedhartig mens."

"De laatste jaren trad hij niet meer op. Als we op bezoek waren, speelde hij wel nog piano. Ik heb nog geprobeerd om hem naar Europa te krijgen, maar het ging niet meer."

In 2013 maakte Bobby Setter "My friend Fat, 85", een documentaire film over Fats Domino. In "De zevende dag" kwam hij toen toelichting geven (zie video onder).

Videospeler inladen...

Ook Paul Ambach (Boogie Boy) heeft Fats Domino goed gekend. "Dit is een triestige dag voor de muziekgeschiedenis", zegt hij op zijn beurt in "De wereld vandaag". "Zijn heengaan is een groot verlies omdat hij de authentieke vertolker was van het echte, vintage gevoel van New Orleans."

Meest gelezen