© Syda Productions - creative.belgaimage.be

CD&V wil vijftien dagen geboorteverlof voor vaders en meemoeders

Vaders en meemoeders zouden na een geboorte 15 dagen thuis moeten kunnen blijven, en geen 10, zoals nu. Dat staat in een pakket van wetsvoorstellen die CD&V indient om de combinatie van werk en gezin makkelijker te maken.

Het is niet de eerste keer dat CD&V pleit voor zo'n uitbreiding van het geboorteverlof. In 2014 diende de partij al een wetsvoorstel in om dat verlof voor vaders en meemoeders te verlengen van 10 tot 15 dagen, maar dat voorstel heeft het toen niet gehaald. Nu is de tijd rijp om het opnieuw in te dienen, zegt Nahima Lanjri, kamerlid voor CD&V: "We merken dat er veel vraag naar is. We zien ook dat veel bedrijven het al doen, dus in de samenleving is er wel wat veranderd. Bijvoorbeeld Janssens Pharmaceutica of Mastercard, die geven uit zichzelf al meer weken dan die 10 verplichte dagen."

Het voorstel staat in een pakket van vier wetsvoorstellen die parlementsleden Nahima Lanjri en Els Van Hoof hebben klaargestoomd om de combinatie van arbeid, gezin en zorg te verbeteren. Naast het langere geboorteverlof willen ze ook dubbel verlof -dus 20 dagen- voor vaders of meemoeders van meerlingen, en drie dagen extra verlof na een problematische geboorte of medische complicaties. Tenslotte wil CD&V ook de leeftijdsgrens optrekken voor een kind waarvoor een ouder gemotiveerd tijdskrediet aanvraagt. Ze willen het recht toekennen tot het kind 18 jaar oud wordt. Nu is dat 12 jaar.

We zien dat veel bedrijven het al doen. Janssens Pharmaceutica en Mastercard, die geven uit zichzelf al meer dan die 10 verplichte dagen.

Nahima Lanjri, kamerlid CD&V

Verplichten of niet?

CD&V diende ook al een voorstel in om geboorteverlof verplicht te maken voor vaders. "Wij stellen vast dat er nog altijd vaders zijn die druk voelen om dat verlof niet op te nemen omdat de werkgever dat niet wil. En daarom zeggen wij dat het geboorteverlof voor vaders verplicht zou moeten zijn, net zoals de verplichte moederschapsrust. Maar op dit moment heeft ons voorstel over de uitbreiding van 10 naar 15 dagen voorrang. Dat vinden wij belangrijker," zegt Lanjri.

De voorstellen van CD&V worden morgen besproken in de plenaire zitting van de Kamer.

Meest gelezen