Videospeler inladen...

Contactloos betalen met uw smartphone: nu kan het ook met de Bancontact-app

Een klein bedrag betalen zonder pincode in te voeren of zonder QR-code te scannen kan nu ook via de Bancontact-app op uw smartphone. Er waren al verschillende banken die de service aanboden in hun eigen app. De app van Bancontact groepeert 20 banken.

Uw smartphone uit uw tas of jaszak halen en er even mee zwaaien in de buurt van de betaalterminal. Dat is alles wat u moet doen om te betalen via het contactloze systeem van Bancontact. Maar let op. Het kan alleen voor bedragen tot 25 euro. En u moet de instelling activeren in de app op uw Android-smartphone. Want met een iPhone kan het niet, Apple schermt zijn technologie voorlopig nog af.

Er waren al verschillende banken die de service aanboden in hun eigen app. Maar door de nieuwe toepassing van Bancontact kunnen nu in één klap klanten van 20 banken contactloos betalen met hun smartphone.

Volgens Kim Van Esbroeck, CEO van Bancontact, is de methode veilig: "Het lijkt misschien gemakkelijk voor een crimineel om van iedereen 25 euro te stelen, maar dat is het niet. Die crimineel zou dan al zelf handelaar moeten zijn in het systeem en zelf betalingen initiëren. En het scherm van de smartphone moet aanstaan, anders werk het niet. Bovendien is voor betalingen boven de 25 euro nog altijd een pincode nodig."

Twee derde van de Belgische winkels hebben de technologie al die nodig is om contactloos te betalen met de smartphone.

Van cash tot contactloos

"Cash is koning", wordt wel eens gezegd, maar in België klopt dat nog altijd. Het aantal cashbetalingen neemt wel af, maar in vergelijking met andere Europese landen, betalen wij nog altijd relatief vaak met klinkende munt.

Kent u de cheque nog? Dat papieren betaalmiddel is al een tijdje in onbruik geraakt in ons land, maar menig autoverkoper zweert nog bij de bankcheque. Het is vaak een handige manier om de limiet op je bankkaart te omzeilen.

20 jaar geleden lag ons land voorop met telebankieren, wat later evolueerde naar thuisbankieren via de computer. De elektronische overschrijving is in ons land veruit het meest populaire "cashloze" betaalmiddel.

Vooral bij een jonger publiek is mobiel betalen stevig in opmars. Zowel tussen mensen onderling als in de winkel. Daarvoor zijn al tal van alternatieven, wat niet altijd handig is. Zo wordt app A door een bepaalde winkelketen sterk gepromoot, app B is dan weer sterk verankerd in een bepaalde regio. Het is dus vaak schipperen tussen verschillende aanbieders.

En kent u Proton nog? Dat betaalmiddel werd in 1996 in het leven geroepen. Het zou hét betaalmiddel worden van de 21e eeuw, maar het succes kwam er nooit. Je moest je Proton-kaart eerst opladen en dat bleek voor veel mensen een stap te ver. Twee jaar geleden stierf het een stillle dood.

Meest gelezen