Data-analysebedrijf achter Trumpcampagne had contact met Assange

Het hoofd van het data-analysebedrijf dat meewerkte aan de presidentscampagne van Donald Trump heeft contact gezocht met WikiLeaks-oprichter Julian Assange, om de verdwenen e-mails van Hillary Clinton te vinden. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast.

Alexander Nix, CEO van Cambridge Analytica, heeft in een e-mail aan een onbekende derde persoon bekend dat hij contact heeft gezocht met Julian Assange, aldus The Daily Beast. Nix zou de klokkenluider de hulp van zijn bedrijf aangeboden hebben, in de zoektocht naar de 33.000 verdwenen e-mails van toenmalig presidentskandidate Hillary Clinton.

Assange heeft intussen bevestigd aan The Daily Beast dat hij door Cambridge Analytica is benaderd, maar stelt dat hij het aanbod van Nix heeft afgeslagen. De Australiër zou "verkozen hebben om alleen te werken".

Indien de beweringen van Nix en Assange kloppen, zou dat een sterk bewijs zijn voor de vermoede banden tussen het campagneteam van Trump en de WikiLeaks-oprichter. 

E-mailschandaal

In maart 2015 kwam aan het licht dat Hillary Clinton van 2009 tot 2013, tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, een privéserver gebruikte voor haar e-mailverkeer. De FBI startte daarop met een onderzoek, om na te gaan of de Democrate daarmee wetten heeft overtreden.

In het kader van de onderzoek droeg Clinton ruim de helft van de meer dan 60.000 e-mails op de privéserver over aan de onderzoekers, de andere helft waren private e-mails. Later vond de FBI echter nog andere e-mails,  die al in 2014 bleken te zijn verwijderd. 

Die verdwenen e-mails werden nooit gepubliceerd, wat door het campagneteam van Trump dankbaar werd uitgebuit. Zo verklaarde de kandidaat-president tijdens een persconferentie op 27 juli dat hij hoopte dat het Kremlin de verdwenen e-mails zou vinden. "Rusland, ik hoop dat jullie luisteren. Ik hoop dat jullie de 30.000 verdwenen emails zullen kunnen vinden", klonk het. 

"I love WikiLeaks"

Tijdens zijn campagne stak Trump bovendien regelmatig de loftrompet over WikiLeaks. Volgens Politifact vermeldde hij de klokkenluiderswebsite in totaal maar liefst 137 keer. "Ik houd van WikiLeaks", stelde Trump bijvoorbeeld op 10 oktober 2016, toen de website gehackte e-mails van Clintons campagnechef John Podesta begon vrij te geven.   

CIA-baas Mike Pompeo, die in april door Trump werd aangesteld, noemt WikiLeaks daarentegen een "hulpmiddel voor spionnen van het Kremlin" en het equivalent van een "vijandelijke inlichtingendienst". 

Meest gelezen