Videospeler inladen...

De Clercq (Open VLD): "Gentenaars niet gebaat bij politieke boksmatch"

Mathias De Clercq, Vlaams Parlementslid en eerste schepen in Gent, reageert verrast op de uithaal van zijn socialistische coalitiepartner in de Arteveldestad. Hij benadrukt dat hij niet naar rechts opschuift, maar blijft zweren bij een "positief en verbindend verhaal". 

De Clercq is verrast over het ongenoegen in de SP.A-rangen. "Ik weet niet goed wat Daniël (Termont, nvdr.) bezielt", zegt hij in "Villa Politica". "Voor mij is dit een verrassing, waarvan akte." Hij ontkent dat hij lonkt naar de N-VA om zelf burgemeester te kunnen worden, maar verwijt de SP.A, Groen en CD&V net "eenzijdig links" te zijn.

"Gent heeft een positief en verbindend verhaal nodig, en daarvoor sta ik", aldus De Clercq. "De Gentenaars zijn niet gebaat bij een politieke boksmatch." De Gentse liberaal blijft erbij: "Ik ben altijd een sociale liberaal geweest. Gisteren, vandaag en morgen.

Over met wie hij na de verkiezingen in zee wil gaan, spreekt hij zich niet uit. "De Gentenaars zullen de kaarten schudden, en niet het kartel (SP.A-Groen, nvdr.). "Ik ga met hen in zee met wie ik mijn programma kan realiseren." Partijen uitsluiten doet De Clercq niet, maar hij zegt wel fijntjes dat hij niet staat voor "een rechts en chagrijnig verhaal". 

Mathias De Clercq geldt als een van de populairste politici in Gent, maar of zijn partij volgend jaar de grootste wordt, lijkt veel minder waarschijnlijk. Over zijn eigen toekomst is De Clercq duidelijk: ofwel wordt hij burgemeester, ofwel gemeenteraadslid met een focus op de nationale politiek.

Meest gelezen