Dierenarts uit Arendonk in de cel in Nederland voor illegale hondenhandel

Een dierenarts uit Arendonk is opgepakt en overgeleverd aan Nederland in een onderzoek naar grootschalige illegale handel in puppy's. De zaak kwam aan het licht na verschillende klachten over de verkoop van zieke puppy's.

Het zou gaan om puppy's die via Hongarije naar Nederland worden gebracht.  De dierenarts zou verboden geneesmiddelen hebben geleverd aan een hondenhandelaar. En ze zou ook de paspoorten van puppy's uit Hongarije hebben vervalst.

Die paspoorten geven informatie over onder meer de leeftijd en de inentingen van de puppy. Zo'n puppy moet bijvoorbeeld ingeënt zijn tegen hondsdolheid vooraleer het naar Nederland mag gebracht worden. Maar zo'n vaccinatie is pas geldig als die is toegediend op een leeftijd van 12 weken en er daarna 3 weken wachttijd zijn verstreken. Een puppy moet dus zeker 15 weken oud zijn voor het dier naar Nederland mag komen.  In dit onderzoek zouden Nederlandse hondenhandelaars veel jongere puppy's hebben geïmporteerd. De Belgische dierenarts zou daarbij geholpen hebben door een oudere leeftijd te noteren op het paspoort.

"Wanneer het paspoort van een hond niet naar waarheid is ingevuld, is niet duidelijk of de hond juist is gevaccineerd tegen hondsdolheid. En dan weten we niet meer met zekerheid of Nederland wel hondsdolheidvrij is", zegt Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, dat mee bij het onderzoek betrokken is.

Naast de dierenarts, zijn er in Nederland zelf ook 2 hondenhandelaars opgepakt. "De arrestaties gebeurden in kader van een strafrechtelijk onderzoek dat al een hele tijd loopt", zegt Bruggink. De bal ging aan het rollen na verschillende klachten over de verkoop van zieke puppy's. "Afgelopen zomer hebben we in datzelfde onderzoek in Hongarije ook al mensen opgepakt. De naam van de dierenarts kwam in het onderzoek naar boven, en daarom dat we met haar willen praten."

Meest gelezen