Protest aan het gebouw van de Europese Commissie tegen het gebruik van glyfosaat.

EU stelt stemming over glyfosaat uit, Commissie vindt niet genoeg steun voor voorstel

De Europese Unie heeft nog geen beslissing genomen of de omstreden stof glyfosaat al dan niet nog een vergunning krijgt voor de Europese markt. De huidige vergunning loopt in december af. Het voorstel van de Europese Commissie heeft blijbkaar niet genoeg steun gevonden bij de lidstaten.

Glyfosaat wordt gebruikt in onkruidverdelgers - zoals Roundup - en zou kankerverwekkend zijn. Maar de vergunning loopt in december af. Over de kwestie wordt al twee jaar gediscussieerd. De Europese Commissie had het plan om de licentie voor de stof met 10 jaar te verlengen, maar zou zich kunnen vinden in een compromis van 5 tot 7 jaar.  Het Europees Parlement wil glyfosaat maar voor maximum 5 jaar toelaten, uitdooffase inbegrepen, ook ons land is die mening toebedeeld.

Het is het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders - waar elke Europese lidstaat een expert heeft afgevaardigd  - dat moet stemmen over het voorstel van de Commissie. De stemming hierover stond vandaag op de agenda, maar is uitgesteld naar een latere vergadering.  Blijkbaar vindt het voorstel van de Commissie geen breed gedragen meerderheid.

Volgens een bron peilde de Commissie naar hoe de lidstaten denken over drie pistes: een vergunning voor 10 jaar, 5-7 jaar of 3 jaar. Maar voor geen van de pistes waren er dus voldoende lidstaten te vinden. Het kantelpunt zou zich bevinden in een verlenging van de vergunning tussen 5 en 3 jaar. Frankrijk bijvoorbeeld zou daarmee wel akkoord kunnen gaan, luidt het.

"De Commissie heeft akte genomen van de posities van de verschillende lidstaten en zal nu hierover reflecteren", klinkt het. De Europese Commissie laat ook weten "verder te werken met de lidstaten om een oplossing te vinden die de breedst mogelijke steun geniet  en die een hoog beschermingsniveau voor milieu en gezondheid verzekert".

De datum voor de volgende vergadering zal later worden bekendgemaakt. België zal tégen de verlenging van de toelating voor glyfosaat stemmen, kondigde minister van Landbouw Denis Ducarme eerder al aan.

Kankerverwekkend?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is glyfosaat "vermoedelijk kankerverwekkend". De Europese Voedselautoriteit stelt dat daar niet genoeg bewijs voor is. Maar er ontstond ophef over studies waarop die Autoriteit zich baseerde. De studies kwamen onder meer van glyfosaatproducenten.

De Vlaamse regering besliste afgelopen zomer om het gebruik van het product te verbieden. Glyfosaat bleef wel beschikbaar in de winkelrekken aangezien de verkoop een federale kwestie is.

Meest gelezen