Videospeler inladen...

Frank Deboosere: "De zomertijd heeft zijn tijd gehad"

Is het nog nuttig om twee keer per jaar ons uur aan te passen? Volgens weerman Frank Deboosere helemaal niet en hij pleit dan ook om "van de tijd af te blijven". 

"In 1977 schakelden we met veel enthousiasme over op de zomertijd", begint onze weerman zijn relaas. "De bedoeling was om energie te besparen. Ondertussen blijkt dat we niets besparen van energie, wel integendeel. Op verkeersslachtoffers besparen we al helemaal niet. Daarnaast zijn er ook meer hartinfarcten en tromboses. Er zijn veel meer nadelen dan voordelen."

Voor Deboosere is het heel eenvoudig: "Laat ons van de tijd afblijven. Laat ons zelf beslissen wanneer we in de zomer beginnen te werken. Op een mooie zomerdag zou je kunnen beslissen om vroeger te gaan werken. Glijdende werktijden, weet je wel... Zo gaan we niet met z'n allen in dezelfde file staan, een uur vroeger of later. We helpen het fileprobleem op te lossen omdat we meer gespreid rijden. Onze kinderen kunnen dan in volle zomertijd wél op tijd gaan slapen. Niet om 20 uur als de zon nog heet aan de hemel staat te schijnen."

"Voor mij en 75% van de mensen die ik bevroeg op Twitter, moeten we van de tijd afblijven.  We beslissen zelf hoe we omgaan met de tijd en laten dat niet beslissen door een regering of andere instantie. Het zou ons een fijner leven bezorgen en we vermijden twee keer per jaar grote problemen."

Op zijn website schrijft Frank Deboosere over de geschiedenis van de tijd en waarom de zomertijd volgens hem afgeschaft moet worden.

Meest gelezen