AP

Geen potentiële opvolger voor Xi Jinping in hoogste Chinese bestuursorgaan

Op de slotdag van het partijcongres heeft de Communistische partij het Permanent Comité van het Politbureau gekozen, dat is het machtigste orgaan in China. Alleen president Xi Jinping en premier Li Keqiang blijven over van het overige Comité. Tegen de traditie in zit bij de 5 nieuwe leden niemand die president Xi kan opvolgen, wat vragen doet rijzen over hoelang Xi nog wil aanblijven. 

Op het einde van het partijcongres stapten 7 mannen het podium op, de leden van het nieuwe Permanent Comité van het Politbureau, het allerhoogste politieke orgaan, dat de feitelijke macht heeft in China. Deze 7 stippelen de komende 5 jaar het beleid voor China uit. Zoals de traditie het wil zitten de mannen strak in een zwart pak, de das is rood. 

In het midden staat een lachende Xi Jinping, hij is voor 5 jaar opnieuw secretaris-generaal van het Permanent Comité. Samen met premier Li Keqiang is hij de enige die nog overblijft van het vorige bestuur. De 5 nieuwelingen zijn allemaal man, geen van hen is jonger dan 60.  

Niemand jonger dan 60

Dat ze allemaal zo oud zijn is opvallend, omdat er niemand lijkt bij te zitten die over 5 jaar president Xi kan opvolgen of nog twee termijnen van 5 jaar kan uitdoen. De pensioenleeftijd is namelijk vastgelegd op 68 jaar. Xi breekt hier met de traditie, die wil dat de Chinese leider bij het begin van hun tweede termijn een of meer mogelijke kandidaat-opvolgers opneemt in het Permanent Comité. 

Xi langer aan de macht?

Dat Xi geen potentiële opvolger aanwijst, geeft zuurstof aan de theorie dat hij langer dan zijn twee mandaten van 5 jaar aan de macht wil blijven. Dat is sinds Mao, de grondlegger van het huidige China niet meer voorgekomen. Om dat te kunnen realiseren zou Xi wel de grondwet moeten veranderen. Macht heeft Xi in elk geval, veel macht. De Communistische Partij besliste gisteren nog op dat de 'gedachten' van Xi opgenomen worden in de grondwet, wat hem op het niveau van Mao brengt. 

Meest gelezen