AFP or licensors

Koerden bieden compromis aan in Irak

In een poging om de druk van de ketel te laten heeft de Koerdische Autonome Regio woensdagochtend aangeboden om de resultaten van het referendum van 25 september, waarbij de Koerden in Noord-Irak zich met een overtuigende meerderheid uitspraken voor onafhankelijkheid, te "bevriezen".  

Daarmee wil de regering in Erbil een kans geven aan een dialoog met de centrale regering in Bagdad, zo bericht de Koerdische nieuwssite Rudaw. De Koerdische regering wil met de demarche "chaos" en verdere oorlog en bloedvergieten tussen peshmerga-strijders en Iraakse troepen vermijden. Er komt dan ook onmiddellijk een eenzijdig staakt-het-vuren en einde van alle militaire operaties. Dinsdag raakten de drie grote partijen in het Iraaks-Koerdisch parlement het al eens om de voor 1 november geplande parlements- en presidentsverkiezingen met acht maanden uit te stellen.

Bij het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum op 25 september stemde meer dan 92 procent van de kiezers vóór. Sindsdien namen de spanningen met de centrale regering toe en bereikten ze vorige week een hoogtepunt: Iraakse troepen namen grote delen van door Koerden gecontroleerde gebieden in. Zo ook Kirkoek, een van de olierijkste gebieden in Irak. De provincie valt officieel buiten de Koerdische Autonome Regio, maar de Koerden maken wel aanspraak op het gebied. In de zomer van 2014 namen de pershmerga er de controle over nadat het Iraakse leger er was gevlucht van terreurgroep IS.
   

Meest gelezen