Korpschef politie Aalst: "Verschillende mensen bij ons hebben het moeilijk om hiermee om te gaan"

De politiemensen in Aalst zijn zwaar onder de indruk van de recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat zegt korpschef Jürgen Dhaene. De ex-rijkswachter die heeft bekend lid te zijn geweest van de Bende van Nijvel, werkte tussen 2001 en 2010 bij de lokale politie van Aalst.

Chris B., de man die mogelijk "de Reus" was van de Bende van Nijvel, kwam in 2001 bij de lokale politie van Aalst, toen er in het kader van de politiehervorming een 50-tal ex-rijkswachters de overstap maakten. Hij werkte er tot 2010. Heel wat politiemensen hebben dus met hem samengewerkt.

Het nieuws heeft dan ook een grote schok teweeggebracht, zegt Dhaene in "De ochtend" op Radio 1. Al voegt hij er meteen aan toe dat de betrokkenheid van de ex-rijkswachter bij de Bende op dit moment een vermoeden is, tot bewijs van het tegendeel.

"Mogelijk heb je er jarenlang mee samengewerkt wetende dat het mogelijk een persoon is die op u geschoten zou kunnen hebben, want bij de laatste overval van de Bende in Aalst is er op de lokale politie geschoten. Er zijn ook politiemensen bij ons die op de Bende van Nijvel geschoten hebben. In het ene of het andere geval gaat dat door merg en been en is dat een schok voor die mensen", zegt Dhaene.

"Herdenking zal zwaar worden"

"Sinds de berichtgeving van dit weekend zijn er verschillende mensen bij ons die er niet goed van zijn, die niet kunnen slapen en die het moeilijk hebben om ermee om te gaan. De collega’s die jarenlang hebben samengewerkt met die persoon, voelen zich ook een beetje slachtoffer." Wie het moeilijk heeft, kan terecht bij het sociale team van de politie voor een gesprek.

Dhaene laat weten dat zijn korps samenwerkt met de onderzoekers en hen informatie aanlevert. In Aalst is er elk jaar op 9 november een grote herdenking voor de slachtoffers van de aanslag op de Delhaize in 1985. Daarbij vielen 8 doden. "De herdenking zal zwaar worden. Er zullen veel mensen zijn die met veel vragen zitten. Het zal anders zijn dan de voorbije jaren."

De collega’s die jarenlang hebben samengewerkt met die persoon voelen zich ook een beetje slachtoffer.

Jürgen Dhaene, korpschef politie Aalst

Meest gelezen